Polojasno
17°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Fico a jeho jednofarebný kabinet požiadal o povolenie vládnuť
Zdielať na

Fico a jeho jednofarebný kabinet požiadal o povolenie vládnuť

Jednofarebná vláda Roberta Fica v stredu 2. mája predstúpila pred parlament so svojím programovým vyhlásením a požiadala plénum o vyjadrenie dôvery. Schválenie programového vyhlásenia je ústavným predpokladom ďalšieho fungovania vlády. Toto si na nás kabinet prichystal...

Moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát

Globálna kríza podľa predsedu vlády Roberta Fica spôsobila odmietnutie tézy o nadradenej úlohe trhov a minimálnom štáte, jeho vláda sa preto nevzdá možnosti zasahovať do ekonomiky. "Vláda chce moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát, ktorý bude prijímať také opatrenia, ktoré nebudú deformovať trh," povedal dnes v parlamente pri predstavovaní Programového vyhlásenia vlády SR.

Problémy musíme riešiť dnes a zajtra

Pod ťarchou súčasných problémov sa podľa premiéra Slovensko nemôže spoliehať na opatrenia so strednodobou a dlhodobou účinnosťou. "My musíme problémy riešiť dnes a zajtra," podčiarkol. Integrálnou súčasťou ozdravovania financií preto bude podpora hospodárskeho rastu a zamestnanosti. K takejto filozofii sa podľa Fica hlásia európske inštitúcie aj jeho vláda. "Toto je európska cesta, my sme v Európe a chceme aj európsku cestu používať," vyhlásil.

Na schálenie potrebných 76 hlasov

Na jeho schválenie je potrebných najmenej 76 hlasov, pričom Smer-SD v parlamente disponuje 83 poslancami. Kabinet si vo svojom základnom programovom dokumente stanovil desať priorít pričom na prvé miesto kladie snahu posilniť istoty ľudí zmiernením dopadov krízy.

Definitívne vo štvrtok

V stredu bude programové vyhlásenie len predstavené snemovni, potom o ňom budú rokovať výbory, rozprava k dokumentu je naplánovaná na štvrtkové popoludnie.

Poslancov bude tiež presviedčať o tom, že dokáže znížiť rozpočtový deficit pod tri percentá HDP, podporiť hospodársky rast a cenovú stabilitu. Vláda chce ďalej znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej nezamestnanosti.

Dve novely ústavy

Predseda parlamentu Pavol Paška do programu zaradil aj dve novely ústavy, ktorými chce SaS presadiť zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov a znížiť počet členov snemovne zo 150 na 100. Tieto materiály však nemajú jednoznačnú podporu Smeru-SD, bez ktorého ústavné zákony v parlamente schváliť nemožno.

Opozícia podporila len návrh na zrušenie imunity, o zmene počtu poslancov chcú diskusiu a podľa SDKÚ-DS by sa takéto zmena mala prijímať len spoločne s novým volebným zákonom.

Osem nováčikov

Na samotný úvod schôdze zložia sľub ôsmi noví poslanci za Smer-SD. Obsadia parlamentné kreslá, ktoré pôvodne pripadli kandidátom, ktorí obsadili miesta v exekutíve, prípadne sa miesta v národnej rade vzdali. V snemovni tak zasadnú aj kandidáti z druhej stovky volebnej listiny sociálnych demokratov.

Paška do programu zaradil aj voľbu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov, vláda do tejto pozície navrhla Eleonóru Kročianovú.

10 top cieľov vlády

1. Konsolidovať verejné financie

Tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod tromi percentami DPH.

2. Podporiť hospodársky rast a cenovú stabilitu

Vládny program konštatuje, že vláda má všetky predpoklady prekonať súčasné turbulentné vonkajšie prostredie. Chce vytvoriť nevyhnutné podmienky na zvýšenie kvality života. Zvýšiť dane pre nadštandardné príjmy fyzických osôb, ako aj pre firmy a podniky. Zvýšiť spotrebné dane za tabak a alkohol.

3. Znížiť vysokú nezamestnanosť

A to mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti.

4. Zvýšiť vymožiteľnosť práva

A systematicky likvidovať korupciu na všetkých stupňoch spoločnosti.

5. Konsolidovať verejné zdravotníctvo

S dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu. Neuskutočniť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosť. Zaviesť prísnu kontrolu hospodárenia nemocníc.

6. Plniť strategické ciele Európskej únie

V zahraničnopolitickej oblasti si za kľúčovú úlohu dala posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov Európskej únie a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov Slovenskej republiky v nej.

7. Efektívne využiť fondy z EÚ

Chce efektívne využiť prostriedky z fondov Európskej únie na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti.

8. Posilniť súdržnosť spoločnosti

Ficov kabinet plánuje posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť spoločnosti.

9. Založiť dlhodobé tendencie pre rozvoj

Založiť dlhodobé tendencie pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života.

10. Byť vládou otvorenou všetkým

Chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy