Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Únia rieši nezamestnanosť mladých, v hre sú 2 miliardy
Zdielať na

Únia rieši nezamestnanosť mladých, v hre sú 2 miliardy

Nezamestnanosť straší v celej Európe a výnimkou nie je ani Slovensko. Na úrad práce je odkázaných takmer pol milióna ľudí. Európski poslanci sa preto rozhodli zakročiť! Svoj program a 22 miliárd € investujú najmä do mladých. Práve totiž absolventi škôl majú najväčší problém nájsť si prácu a je jedno či v odbore alebo mimo neho.

Európska únia je totiž zo štatistík mladých ľudí bez práce znepokojená a chce situáciu riešiť. Sám predseda európskej komisie dokonca prišiel s možným riešením. "K nápravným riešeniam patria napríklad pomoc a poradenstvo pri hľadaní zamestnania. Zlepšenie významu učňovského vzdelávania a takisto posilnenie odbornej praxe," uviedla Ingrid Ludvíková zo zastúpenia EÚ na Slovensku.

Dve miliardy na Slovensko

Európska únia chce celkom ôsmym štátom, ktoré sa momentálne stretávajú s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí, prispieť sumou 22 miliárd eur. Z toho by malo konkrétne na Slovensko putovať viac ako dve miliardy.

Podľa posledných údajov si momentálne márne hľadá prácu na Slovensku viac než 115 tisíc ľudí do 29 rokov. "Čo je oproti koncu minulého roka nárast o šesť tisíc ľudí," uviedla zástupkyňa úradu práce Oľga Janíková.

Prešovský kraj vedie

Najviac nezamestnaných mladých ľudí je v prešovskom a košickom kraji. To je dané aj celkovou vysokou nezamestnanosťou v tejto lokalite. Naopak najľahšie si prácu nájdu ľudia do 29 rokov v Bratislave a okolitých krajoch.

Problém majú absolventi

Najväčší problém majú absolventi. "Žiaľ ku koncu januára 2012 najvyšší podiel tvorili absolventi zo stredných odborných škôl. ďalšiu početnú skupinu predstavovali absolventi stredných odborných učilíšť," dodala Janíková.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy