Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci sa môžu tešiť! Plyn zlacnie, ušetríme aj 70 €
Zdielať na

Slováci sa môžu tešiť! Plyn zlacnie, ušetríme aj 70 €

Zdroj: ISIFA/ilustračné

Slovenské domácnosti sa môžu tešiť! Plyn totiž zlacnie. Môže za to podpísaný dodatok k dlhodobej zmluve medzi Slovenským plynárenským priemyslom a ruskou firmou Gazprom. Maximálne ceny zemného plynu pre domácnosti sa znížia v priemere o 5,24 %.

"Zníženie ceny plynu nastane po doručení rozhodnutia regulovanému subjektu. Je to otázka pár dní," uviedol šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík

Ušetríme aj 70 €

Domácnosti, ktoré používajú zemný plyn len na varenie (kategória D1), po tomto znížení ceny plynu podľa regulačného úradu ročne ušetria 2 eurá. Domácnostiam využívajúcim plyn aj na ohrev vody (kategória D2) sa znížia ročné náklady na kúpu plynu o 30 eur.

Domácnosti, ktoré zemným plynom aj kúria (kategória D3), po znížení ceny plynu podľa výpočtov regulačného úradu ročne ušetria 70 eur. "Rozhodnutie je konečným rozhodnutím a nie je možné sa voči nemu odvolať," konštatoval Holjenčík.

Regulačný úrad začal nové cenové konanie o cene plynu pre domácnosti koncom januára z vlastného podnetu. Dôvodom bol spomínaný podpísaný dodatok k dlhodobej zmluve medzi SPP a ruskou firmou Gazprom. Cena plynu sa pre domácnosti naposledy zvýšila začiatkom tohto roka, a to v priemere o 5,53 %.

Plynári nesúhlasia

Plynári s krokmi regulátora nesúhlasia, nevidia žiadny dôvod na zníženie ceny plynu pre domácnosti. SPP tvrdí, že v tomto regulovanom segmente očakávajú kvôli dlhodobým rozhodnutiam regulačného úradu stratu. Ako uviedol v polovici februára predseda predstavenstva SPP Jean-Jacques Ciazynski, za obdobie rokov 2008 až 2011 dosiahla táto strata úroveň 200 miliónov eur.

Plynárom sa nepozdáva ani fakt, že regulátor informoval o znížení ceny plynu pre domácnosti ešte predtým, ako im bolo rozhodnutie doručené. “Považujeme to za neštandardné, a preto poskytneme svoje vyjadrenie až po jeho doručení a preštudovaní,“ uviedol hovorca SPP Peter Bednár.

Podľa SPP však dodatok k zmluve so spoločnosťou Gazprom, ktorým regulátor odôvodnil svoju snahu znížiť ceny plynu, nevytvára žiadny priestor na zníženie regulovaných cien pre domácnosti. "Dodatok len zmierňuje, avšak nerieši straty SPP v segmente domácností,“ konštatoval Bednár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy