Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Maroš musí zaplatiť pokutu 330 eur za auto, ktoré mu ukradli
Zdielať na

Maroš musí zaplatiť pokutu 330 eur za auto, ktoré mu ukradli

BRATISLAVA / Ukradli mu auto a teraz zaňho musí zaplatiť vyše tristo eurovú pokutu. A to preto, že na ňom nemá platnú technickú a emisnú kontrolu. Takýto absurdný prípad sa stal motoristovi Marošovi. Ministerstvo dopravy totiž už nejaký čas vyberá pokuty za neplatné kontroly elektronicky a vymáha si ju aj od neho. Mladý muž tak nedobrovoľne musí absolvovať kolotoč vybavovačiek.

Pokutovaný vodič Maroš Pančura už na svoje ukradnuté auto takmer dávno zabudol. Tento týždeň ho však prekvapila veľmi nepríjemná pošta. "Prišla mi od polície pokuta za nevykonanie emisnej a technickej kontroly na auto, ktorá mala byť robená v januári tohto roku. Je to také šikanovanie, nás, obyčajných bežných ľudí," myslí si Maroš.

Problém je však tom, že Marošovi jeho Octaviu pred rokom v Bratislave ukradli. 330 eurovú sankciu by tak mal podľa rozhodnutia úradov zaplatiť za auto, ktoré už dávno nevlastní. "Nemali sme ako urobiť emisnú a technickú kontrolu, keď som už auto nemal," dodáva pokutovaný vodič.

Dôvod pokuty

Pokuty za neplatnú emisnú či technickú kontrolu už vyše pol roka na Slovensku generuje automat. Podobný prípad ako sa stal motoristovi Marošovi, však vôbec nie je ojedinelý. Systém totiž vychádza z policajnej databázy, kde je evidované, ktoré auto má, alebo nemá vykonanú povinnú kontrolu. Na ministerstve dopravy, pod ktoré systém spadá nám tvrdili, že pokuta prišla Marošovi preto, lebo ukradnuté auto nevyradil z evidencie.

"Napriek tomu, že vozidlo bolo odcudzené a riadne krádež nahlásená, v tomto prípade majiteľ vozidla nepožiadal o vyradenie z evidencie. A preto mu prišla pokuta," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Nevyplatená poistka

Majiteľ sa však bráni. Ak by auto vyradil z evidencie, poisťovňa by mu za jeho krádež nevyplatila poistku. Pýtali sme sa preto aj na polícii, ako to s ukradnutým autom vyzerá v ich databáze. V čase natáčanie reportáže v piatok, sme však odpoveď nedostali. Tak či onak. Dnes už bývalý majiteľ auta musí nie vlastným pričinením absolvovať tortúru slovenskej byrokracie.

Podľa  hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej, môže majiteľ auta v 15 dňovej lehote podať odpor voči rozkazu. K nemu musí dodať dôkazové materiály v listinnej podobe. Následne mu bude platobný rozkaz zrušený a pokutu nebude musieť zaplatiť. "Ja teraz musím chodiť po úradoch a vybavovať. Urobili sme to, čo nám povedali. A zase máme doplácať na niečo, čo by malo fungovať a nefunguje," dodáva pokutovaný vodič Maroš Pančura.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy