Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úradníci poisťovne berú viac, ako lekári!
Zdielať na

Úradníci poisťovne berú viac, ako lekári!

Úradníci najzadlženejšej zdravotnej poisťovne údajne zarábajú viac ako niektorí lekári a väčšina zdravotných sestier. Podľa odborníkov si Slovensko vyrobilo molocha, ktorý požiera svoje vlastné deti. Aj výdavky na fungovanie má Všeobecná zdravotná poisťovňa vyššie ako bežné nemocnice s podobným počtom zamestancov.

Najväčšia zdravotná poisťovňa hospodárila minulý rok s mínusom 120 miliónov eur. Napriek tomu si vraj úradníci, ktorí v nej pracujú nežijú najhoršie. Podľa denníka Pravda sa plat rádového zamestnanca pohybuje okolo 981,5 eura. O tejto sume môžu napríklad zdravotné sestry snívať, hoci robia v trojzmennej prevádzke a musia ťahať nočné.



Mesiac fungovania poisťovne stojí štát a daňových poplatníkov 5,6 milióna eur. Porovnatelne veľká Fakultná nemocnica Trnava aj s výdavkami na lieky a energie dáva na svoje fungovanie mesačne ani nie polovicu sumy.

Vo Všeobecnej zdravotnej však aj napriek vysokej sekere si neváhali vyplatiť v júni takmer pol miliónové prémie. "Zdravotnícky personál prémie nevidel ani nepamätá," hovorí prezident lekárskej komory Milan Dragula.

Súvisiace články