Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Holými rukami si prekopal cestu do mesta, pracoval 28 rokov
Zdielať na

Holými rukami si prekopal cestu do mesta, pracoval 28 rokov

GEHLAUR / Dašráth Mandží bol počas svojho života považovaný ľuďmi zo svojej dediny za blázna. Hoci zomrel v roku 1998, celá obec na neho spomína ako na legendu. Sám vlastnými rukami a s pomocou primitívneho náradia totiž prekopal z dediny cestu miestnou horou a skrátil tak trasu do najbližšieho mesta, kde je lekár. Motívom bola zbytočná smrť jeho manželky. Príbeh popísal web goodnewsnetwork.org.

Mandží si vybral neľahkú úlohu - zlepšiť spojenie zo svojej dediny Gehlaur, ktorá sa nachádza v chudobnom indickom štáte Bihár, s mestom Wazirgajn. V roku 1960 mu totiž zomrela manželka a to len preto, že lekár bol až v 55 kilometrov vzdialenom a tiež ťažko prístupnom meste Wazirgajn.

Muž túto cestu skrátil vlastnými rukami v priebehu nasledujúcich 28 rokov na len 15 kilometrový úsek.

Mandží kedysi predal svoje tri kozy, za ktoré kúpil kladivá a dláta. Na svojej ceste horou pracoval každý večer. Cez deň pracoval na poli, aby sa uživil, píše web goodnewsnetwork.org

Kamene lámal ako v starých časoch - najskôr ich nahrial ohňom a potom na teplý povrch vylial vodu. Kamene praskali a zvyšky lámal dlátom.

Dvadsaťosem rokov práce

Takto pracoval od roku 1960 do roku 1988. Výsledok všetkých nakoniec šokoval. Cestu ale používajú dodnes.

Je to pomerne profesionálne vybudovaná cesta, ktorá vedie priamo cez kopec, ktorý oddeľoval dedinu od civilizácie.

Muž, ktorého počas jeho práce nazývali šialencom, dostal v roku 2007 vyznamenanie v podobe štátneho pohrebu. V dedine sa stal po svojej smrti legendou a dosiahol i slávu medzinárodnú potom, čo o jeho príbehu informovali medzinárodné médiá.

Dašráth Mandží postavil cestu vlastnými rukami, pozrite si video:

Súvisiace články