Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nevidiaci chlapec vyrába nábytok motorovou pílou
Zdielať na

Nevidiaci chlapec vyrába nábytok motorovou pílou

O zrak prišiel ešte keď bol dieťa. Diagnostikovali mu totiž nádor. Odmietol sa však zmieriť s tým, že ho bude hendikep obmedzovať. Trval na tom, aby mu v školskej dielni zverili motorovú pílu. Dnes vyrába krásne kusy nábytku.

Jackson nie je slepý úplne, jeho zorný uhol je ale zúžený na minimum. Odmietol byť však odkázaný na pomoc spolužiakov, a preto si zaobstaral špeciálnu lupu, ktorou číta z tabule. ,,Dá sa ňou zoomovať, a tak si môžem robiť poznámky z prednášy," vysvetlil Jackson Matteri.

Ohrozoval seba aj pomocníkov

Pri použití motorovej píly si však žiadnou lupou nepomáhal. Pomáhal si hmatom a do veľkej miery aj inštinktom. ,,Môj zrak ma v mnohých veciach limituje, prišiel som však na to, že sú iné spôsoby ako ich vykonávať," povedal študent. 

Už má v pláne vyskúšať si v dielni aj iné nástroje, byť svojim spolužiakom pri výrobe jednoduchého nábytku čo najviac nápomocný.

Nevidiaci chlapec s motorovou pílou v ruke najskôr pedagógov poriadne vystrašil. Ohrozoval totiž nielen seba, ale aj pomocníkov. Zvládol to však bez ujmy na zdraví. ,,Najskôr to vyzeralo ako nemožné, ale dokázal som, to je to úžasný pocit," vyhlásil Jackson.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy