Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Tymošenkovej manžel žiada v Česku o azyl!
Zdielať na

Tymošenkovej manžel žiada v Česku o azyl!

Manžel uväznenej bývalej ukrajinskej premiérky Júlie Tymošenkovej požiadal o politický azyl v Českej republike! Informuje o tom dnešné vydanie českého denníka Právo.

Manžel Júlie Tymošenkovej Olexandr koncom minulého roka požiadal Českú republiku o udelenie polotického azylu. Podľa informácií denníka Právo o tejto žiadosti rokoval minister vnútra ČR Jan Kubice so šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom. Tymošenkovú vlani odsúdili na sedem rokov väzenia v procese, ktorý západné krajiny ostro kritizovali a označili ho za silno politicky motivovaný. Trest jej udelili za podpis zmlúv o dodávkach plynu s Ruskom z januára 2009, ktoré boli pre Ukrajine údajne nevýhodné.

Päťdesiatjedenročný Tymošenko nebol nikdy verejne činný a ani na Ukrajine sa o ňom veľa nevie. Na verejnosti sa začal viac objavovať až od vlaňajšieho augusta, keď jeho žena skončila vo väzbe. Až vtedy poskytol prvý rozhovor.

S Tymošenkovou bol jej muž vo väzbe už začiatkom tohto storočia, keď ich ukrajinská prokuratúra obvinila z korupcie a defraudácie štátnych peňazí pri podnikaní v energetike v 90. rokoch, po ktorom obaja veľmi zbohatli.

Tieto kauzy teraz ukrajinská justícia vrátila do hry a vyšetruje expremiérku kvôli sprenevere, kráteniu daní a podplácaniu. Je možné, že sa úrady zamerali aj na jej manžela.

Pokiaľ Tymošenko azyl dostane, čo je podľa denníka Právo veľmi pravdepodobné, najpravdepodobnejšie to ochladí vzťahy Česka s Ukrajinou. Rovnako tomu bolo v prípade bývalého ukrajinského ministra hospodárstva Bohdana Danylyšyna. Česko mu udelilo azyl práve pred rokom. V máji potom Ukrajina vypovedala dvoch českých vojenských pridelencov pre údajnú špionáž. Nasledovala rovnaká odveta i z českej strany.

TASR/Alexander Zemlianichenko

Súvisiace články

Najčítanejšie správy