Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Tymošenková vinná! Odsúdili ju na sedem rokov
Zdielať na

Tymošenková vinná! Odsúdili ju na sedem rokov

Súd v Kyjeve uznal vinnou bývalú premiérku Júliu Tymošenkovú z prekročenia právomocí pri jednaní o dodávkach ruského plynu,

Ukrajinský súd v utorok rozhodol, že bývalá premiérka Julija Tymošenková prekročila svoje právomoci, keď v roku 2009 podpísala sporný kontrakt o dodávkach zemného plynu s Ruskom, čím mala spôsobiť krajine miliardové škody. Sudca Rodion Kirejev to vyhlásil pri čítaní verdiktu. Ukrajinský súd Tymošenkovú odsúdil na sedem rokov väzenia.

Tymošenková nepožiada o milosť

Tymošenková už avizovala, že v prípade odsúdenia nepožiada o milosť. Európska únia varovala Kyjev pred vážnymi dôsledkami prípadného uväznenia bývalej premiérky.

Žalobcovia taktiež žiadajú pokutu vo výške 1,5 miliardy hrivien (približne 138 miliónov eur) ako náhradu za spôsobenú škodu štátu. Ďalším požadovaným trestom je trojročný zákaz pôsobenia vo verejných funkciách.

Obeť politického prenasledovania

Expremiérka v roku 2009 údajne podpísala s Rusmi nevýhodný kontrakt o dodávkach zemného plynu. Podľa obžaloby sa tak stalo bez súhlasu vtedajšej vlády. Tymošenková všetky obvinenia popiera a označuje sa za obeť politického prenasledovania.

TASR/Sergei Chuzavkov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy