Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Expremiérka Tymošenková ide do väzenia!
Zdielať na

Expremiérka Tymošenková ide do väzenia!

Cirkus na súde. Aj tak sa dá popísať súdny proces s expremiérkou Julijou Tymošenkovou, ktorá je obvinená zo zneužitia služobného postavenia kvôli uzavretiu údajne nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemného plynu. Súd nariadil vziať ju do väzby, načo v sále vypukol zmätok, ozývali sa výkriky a stúpenci expremiérky vytvorili obranný val pred policajtmi...

Súd vynesením rozhodnutia o väzbe vyhovel žiadosti žalobcu, ktorý Tymošenkovú obvinil aj z narušovania súdneho konania. Hneď po rozhodnutí Tymošenková požiadala, aby jej v súdnej sieni neboli nasadené putá. Strhol sa zmätok, na čo musela byť privolaná justičná stráž. Policajti expremiérku napokon vyviedli zo sály a putá jej nasadili až mimo nej. Jej stúpenci zatiaľ kričali: "Hanba, hanba!" Ďalšie konanie je odložené na 8. augusta.

Väzbu predseda súdu zdôvodnil aj tým, že Tymošenková vedome súdne konanie preťahovala a bránila výsluchom svedkom. Odmietala tiež uviesť súdu miesto svojho bydliska a chodila pravidelne neskoro.

Pokiaľ by ju súd z obvinenia usvedčil, hrozí expremiérke až desať rokov za mrežami. Tá sa však obhajuje, že cena za ruský plyn bola jednou z najnižších v Európe a žalobu označuje za politickú pomstu prezidenta Viktora Janukovyča.

Na súde dnes svedka obžaloby, predsedu ukrajinskej vlády Mykolu Azarova označila za "starého osvedčeného korupčníka". Následne prokurátorke ironicky odporučila, aby jej navrhla trest smrti. "Dajte jej rovno revolver," kričala v súdnej sieni vodkyňa opozície....

TASR/Sergei Chuzavkov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy