Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tymošenková: Janukovyč zavádza diktatúru
Zdielať na

Tymošenková: Janukovyč zavádza diktatúru

Zdroj: TASR

Vláda kašle na občiansku spoločnosť, kašle na opozíciu, používa silu na zastrašovanie, vyhlásila opozičná líderka.

"Oni (vláda) kašlú na občiansku spoločnosť, kašlú na opozíciu, používajú silu na zastrašovanie," uviedla Tymošenková v oficiálnom stanovisku. "Jednou z ich metód je posielanie ľudí do väzenia. Je to naozaj diktátorská metóda a Janukovyč ju dnes začína používať," dodala Janukovyčova bývalá rivalka z prezidentských volieb a zároveň šéfka Bloku Julie Tymošenkovej.

"Nové úrady začali s rozdávaním nášho územia bez akejkoľvek diskusie so spoločnosťou," spresnila politička v narážke na sporné predĺženie prenájmu prístavu v Sevastopoli ruským jednotkám.

Politická situácia v krajine je napätá najmä od konca apríla, kedy poslanci parlamentu odhlasovali dohodu s Moskvou o predĺžení pobytu ruskej čiernomorskej flotily na Kryme o ďalších 25 rokov výmenou za 30-percentnú zľavu na ruský zemný plyn.

Regionálne parlamenty západoukrajinských regiónov už vyzvali ukrajinský najvyšší súd na začatie vyšetrovania prezidenta Janukovyča za zradu. Začínajú sa tak napĺňať varovania, že dohoda s Ruskom môže spôsobiť nezhody medzi východom a západom krajiny. Východ krajiny totiž inklinuje k Rusku, kým západ vzhliada k Európe a USA a dúfa v členstvo v EÚ a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy