Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Masový vrah Breivik: Priznávam sa, ale necítim sa vinný
Zdielať na

Masový vrah Breivik: Priznávam sa, ale necítim sa vinný

Nórsky masový vrah Anders Breivik sa v pondelok prvýkrát od júlových útokov oficiálne objaví na verejnosti, aby sa postavil sa pred sudcu v metropole Oslo.

O jeho osobnej účasti na pondelňajšom pojednávaní ešte v piatok rozhodol nórsky najvyšší súd, ktorý zvrátil rozhodnutie nižšieho súdu povoliť spojenie Breivika so sudcom prostredníctvom videotelefónu.

Cíti sa nevinný

"Som vojenský veliteľ nórskeho hnutia odporu a členom templárskych rytierovv Nórsku. Čo sa týka právomoci súdu, spochybňujem ju, pretože ste dostali mandát od organizácií, ktoré podporujú ideológiu nenávisti a multikulturizmu," prehlásil Breivik.

"Priznávam sa k týmto činom, ale necítim sa vinný." povedal Breivik pred súdom. Súd mu predĺžil väzbu na ďalších dvanásť týždňov. Predĺženie väzby zahŕňa kontrolu návštev a korešpondencie behom prvých ôsmych týždňov. Behom prvých štyroch týždňov nebude mať naďalej prístup k médiám. Breivik označil svoje väznenie vo väznici Ila, ktorá má zvýšenú ostrahu za "iracionálne trýznenie".

Pojednávanie je verejné

Pondelňajšie pojednávanie s vrahom niekoľkých desiatok ľudí by malo byť verejné a zúčastniť by sa na ňom mohlo až 400 ľudí. V Breivikovom prípade sa stále čaká na posudok dvoch psychiatrov, ktorí požiadali o čas do 30. novembra na presné vykreslenie Breivikovho charakteru a jeho psychologického profilu.

Súd s ich požiadavkou súhlasil, keďže od ich posudku závisí, či budú môcť 32-ročného Breivika súdiť alebo skončí v psychiatrickej liečebni. Riadny súdny proces by sa mohol začať v apríli budúceho roka.

Sudca mu odobral slovo

Nórsky atentátnik Breivik behom súdneho pojednávanie o predĺžení jeho väzby neuspel s pokusom vysvetliť svoje činy z 22. júla, kedy zavraždil 77 ľudí. Sudca obvinenému podľa nórskej agentúry NTB odobral slovo, pretože súd prejednáva výhradne podmienky väzby a rozhoduje o jej predĺžení o ďalších dvanásť týždňov.

Advokáti obvineného dopredu upozorňovali súd na to, že Breivik bude chcieť pondelkové pojednávanie využiť k objasneniu motívov zločinu.Prvé verejné pojednávanie s Breivikom sa koná za obrovského záujmu médií a verejnosti. Pred budovou súdi v nórskej metropole Oslo sa už skoro ráno vytvorila skupina stoviek novinárov a prevažne mladých ľudí.

Obvinený z terorizmu

Breivika v októbri po takmer troch mesiacoch od zabitia 77 ľudí prepustili zo samotky. Do kontaktu s ostatnými väzňami sa však pravicový radikál z bezpečnostných príčin nedostáva. Povolené nemá ani návštevy či kontakt s médiami. Breivik čelí obvineniam z terorizmu a hrozí mu viac ako 20 rokov za mrežami. Všetky pojednávania sa od jeho činu z konca júla konali za zatvorenými dverami a bez účasti médií.

cnn

Súvisiace články

Najčítanejšie správy