Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zlatá pištoľ nepomohla. Kaddáfího zabila rana do hlavy
Zdielať na

Zlatá pištoľ nepomohla. Kaddáfího zabila rana do hlavy

Potvrdené! Líbyjský vodca a diktátor Muammar Kaddáfí zomrel pri prestrelke. Stalo sa tak vo štvrtok pri jeho rodnom meste Syrta. Osudná mu bola rana do hlavy.

Oznámil to premiér prechodnej vlády Mahmúd Džibríl. "Keď ho našli, bol v dobrom zdraví a mal pri sebe pištoľ," povedal Džibríl na tlačovej konferencii v Tripolise.

Skrýval sa ako potkan

Bývalého diktátora, ktorého chytili v kanalizačnej rúre na predmestí prímorského mesta, odviedli do dodávky. "Keď sa vozidlo začalo hýbať, dostalo sa do prestrelky medzi Kaddáfího bojovníkmi a povstalcami a bol postrelený do hlavy," uviedol de facto premiér. Diktátor bol nažive až do poslednej chvíle, kým dorazil do nemocnice v meste Misráta.

Zlatá pištoľ nepomohla

Súdny lekár nevedel stanoviť, či Kaddáfího zabila guľka povstalcov alebo jeho vlastných, dodal Džibríl. Pištoľ, ktorú mal pri sebe, bola údajne zlatá.

Francúzsky minister obrany Gérard Longuet predtým oznámil, že konvoj vozidiel s unikajúcim Kaddáfím zastavilo francúzske vojenské lietadlo. Skupine niekoľkých desiatok vozidiel podľa neho Francúzi zabránili v odjazde zo Syrty, výsledkom zásahu však nebolo ich zničenie.

NATO stopne nálety

V rámci zásahu sa podarilo oddeliť niektoré vozidlá od zvyšku konvoja, pričom sa dostali do rúk Kaddáfího protivníkov. "Pri následných zrážkach vozidlá zničili, ľudí zranili a zabili a medzi nimi bol aj Kaddáfí," opísal situáciu. Severoatlantická aliancia dnes pravdepodobne rozhodne o ukončení vojenskej operácie v krajine.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy