Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Aj Čína pomáhala Kaddáfimu, cez zbrane...
Zdielať na

Aj Čína pomáhala Kaddáfimu, cez zbrane...

Nielen Američania, Briti či Nemci, ale aj komunistická Čína pomáhala Muammarovi Kaddáfimu vtedy, keď mal problémy. Čínske spoločnosti údajne v júli ponúkli obliehaným silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfiho na predaj zbrane a muníciu za približne 200 miliónov dolárov.

Tieto najnovšie informácie zverejnil The New York Times. Dokumenty o týchto potenciálnych obchodoch sa našli v hlavnom meste Tripolis. Poukazujú na to, že čínske spoločnosti chceli Kaddáfiho strane, aj napriek zákazu OSN, predať raketomety, protitankové strely a iné zbrane.

Čínska strana potvrdila návštevu líbyjských predstaviteľov, žiadne zmluvy ale podpísané neboli. Podľa dostupných informácií, tieto dokumnety mal nájsť reportér kanadských novín The Globe and Mail medzi smeťami v Tripolise.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že líbyjskí predstavitelia rokovali s niekoľkými čínskymi zbrojárňami. Stalo sa tak ale bez vedomia čínskej vlády. "Čínske spoločnosti nepodpísali žiadne kontrakty, ani nevyviezli armádne vybavenie do Líbye," prehlásila hovorkyňa čínskej diplomacie Ťiang Jüová.

Hovorca povstaleckých síl uviedol, že rebeli majú dôkazy o obchodovaní so zbraňami medzi Pekingom a Kaddáfim. Podľa The New York Times, americké ministerstvo zahraničných vecí, ako aj Pentagon, o žiadnych takýtchto obchodoch nevedeli.

Dokumenty údajne obsahovali poznámky líbyjských bezpečnostných činiteľov týkajúcich sa cesty do Pekingu zo 16. júla. Líbyjcov tam prijali zástupcovia troch zbrojárskych spoločností, z ktorých jeden bol koncern Norinco, ktorý USA obvinili z predaja zbraňových systémov do Iránu. Čínske firmy podľa dokumentov navrhli zbrane previesť do Lýbie cez tretiu krajinu, ako Alžírsko alebo Juhoafrická republika.

Televízia CNN zase zverejnila informáciu, že britské a americké tajné služby mali vrúcne vzťahy s tými líbyjskými. Dokazujú to dokumenty z vyplieneného veliteľstva vnútornej bezpečnosti. Viac si môžete prečítať TU. 

Čína chce pokračovať vo "výhodnej" spolupráci

Čína je druhým najväčším odberateľom ropy na svete. Tri percentá objemu jej dovozu tvorila minulý rok líbyjská ropa. Na konci augusta, keď sa Kaddáfiho režim začal rúcať, Peking vyjadril nádej, že "vzájomné výhodné" ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami budú pokračovať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy