Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šokujúce odhalenie: Kaddáffí a západ sú spojenci!
Zdielať na
Zahraničie

Šokujúce odhalenie: Kaddáffí a západ sú spojenci!

Západné mocnosti zrejme celé roky hrali pred svetom falošnú hru. Kým oficiálne kritizovali autoritárske vládnutie plukovníka Kaddáfího v Líbyi, ich tajné služby udržiavali s jeho režimom vrúcne vzťahy. Dlhoročnú spoluprácu amerických a britských tajných služieb s líbyjskými dokazujú dokumenty z vyplieneného veliteľstva vnútornej bezpečnosti.

So šokujúcim odhalením prišli americké médiá i pracovníci Human rights watch. Spojenectvo líbyjského režimu a západných tajných služieb potvrdil aj Kaddáfího syn: "Áno, pretože sme s nimi spojenci. Bojujeme proti jednému nepriateľovi."

Podľa zaistených dokumentov boli šéfovia americkej CIA, britskej MI6 a veliteľ líbyjskej tajnej služby Músa Kúsa údajne tak blízko, že si posielali vianočné pozdravy a darčeky.

Líbyjčania západným tajným službám dodávali informácie, na ktoré v arabskom svete nemali dosah. Američania a Briti zasa na oplátku pre režim sledovali označené osoby alebo im poskytovali informácie o zahraničných telefónych číslach.

"Úzka spolupráca začala v roku 2004, keď sa Líbya zriekla zbraní hromadného ničenia," tvrdí reportér CNN. Americké i britské tajné služby sa k nájdeným dokumentom a spolupráci s líbyjskými špiónmi odmietli vyjadriť.

Muammar Kaddáfi

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy