Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Veľký el Comandante chystá žúr, Fidel má 85
Zdielať na

Veľký el Comandante chystá žúr, Fidel má 85

Revolučný líder Ostrova slobody v sobotu slávi 85. narodeniny. Kubánci pripravujú po celej krajine monumentálne oslavy. Jubileum dokonca inšpirovalo žiačikov, ktorí pre komunistickú ikonu kreslia obrázky a píšu blahoželania...

Castrove narodeniny bude na rozdiel od brata Raúla sprevádzať veľkolepý program. Vrcholom má byť napríklad oslava v havanskom divadle Karla Marxa aj varhanová Serenáda vernosti (Serenata de la Fidelidad). Prítomnosť oslávenca však zatiaľ nie je potvrdená. Castro aj počas svojich narodenín zvyčajne ukázal svoje rečnícke prednosti. Jeho prejavy trvali aj niekoľko hodín.

Po 48 rokoch na čele komunistickej krajiny bol Castro v roku 2006 z vážnych zdravotných dôvodov nútený odovzdať právomoci svojmu bratovi Raúlovi. O dva roky neskôr ju prevzal oficiálne. Od choroby si aj ostrov pomaly zvykal na neprítomnosť vodcu na verejnosti. Raúl sa od svojho nástupu snaží zavádzať ekonomické reformy, podľa opozície tiež naprávať chyby a omyly svojho brata.

Aby si vykompenzoval chýbajúce niekoľkohodinové prejavy, začal Fidel z ústrania zásobovať tlač svojimi úvahami na najrôznejšie témy medzinárodného diania. Do dnešného dňa ich vo svojej rezidencii v západnej časti Havany, kde žije s manželkou Daliou Sotovou del Valle, spísal 360.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy