Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Izraelský premiér Netanjahu rozpustil vojnový kabinet
Zdielať na

Izraelský premiér Netanjahu rozpustil vojnový kabinet

TEL AVIV / Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet. Uviedol to v pondelok (17. 6.) izraelský spravodajský portál The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na Netanjahuovu kanceláriu.

Podľa agentúry Reuters ide o očakávaný krok po odchode Bennyho Ganca, ministra vojnového kabinetu, z izraelskej vlády. TOI vo svojej správe uviedol, že Netanjahu oznámil oficiálne rozpustenie vojnového kabinetu v nedeľu večer.

​Vojnový kabinet bol zriadený 11. októbra - štyri dni po bezprecedentnom útoku palestínskych kománd na juh Izraela - s cieľom riadiť ťaženie proti militantným hnutiam Hamas v Pásme Gazy a Hizballáh v Libanone.

Ganc oznámil svoju rezignáciu na ministerskú funkciu pred vyše týždňom. Odchodom z vlády pohrozil pre chýbajúcu povojnovú stratégiu pre Pásmo Gazy.
"Kabinet bol na jeho žiadosť súčasťou koaličnej dohody s Gancom. Keďže Ganc odišiel, kabinet už nie je potrebný," povedal Netanjahu v pondelok podľa denníka Bild.

​Na Netanjahua sa po odchode Ganca vzniesli požiadavky od jeho dvoch krajne pravicových koaličných partnerov - ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira a ministra financií Bezalela Smotriča -, aby ich zahrnul do vojnového kabinetu. To by však podľa Reuters zintenzívnilo napätie s medzinárodnými partnermi Izraela vrátane Spojených štátov.

Podľa portálu TOI sa očakáva, že Netanjahu bude o kľúčových otázkach rozhodovať počas menších, na to určených zasadnutiach bez Ben Gvira. Záverečné schválenie sa však bude snažiť získať od širšieho bezpečnostného kabinetu izraelskej vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy