Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
USA odvrátili bankrot! Pomohli im bilióny dolárov
Zdielať na

USA odvrátili bankrot! Pomohli im bilióny dolárov

Neuveriteľné! Po 2. auguste by Spojené štáty americké ostali bez peňazí. Pokiaľ by sa politici nedohodli o navýšení štátneho dlhu zo súčasných 14,29 biliónov dolárov (10 biliónov eur), hrozil by bankrot.

Oznámil to prezident Barack Obama. Dohoda je pritom podmienená rozsiahlymi rozpočtovými úsporami. Má dve časti. V prvom rade sa budú politici snažiť o úspory jedného bilióna dolárov v priebehu nasledujúcich desiatich rokov a v druhom rade hľadať ďalšie škrty. Celkovo by úspory mali predstavovať 2,5 bilióna dolárov (viac než 1,5 bilióna eur).

Kongres by mal o dohode začať diskutovať už dnes. Má však veľkú podporu aj u republikánskeho šéfa Snemovny reprezentantov Johna Boehnera a hlavy demokratickej väčšiny v Senáte Harryho Reida.

Biely dom vo vyhlásení pre tlač označil dohodu za výhru. Podľa portálu novinky.cz vyzdvihol napríklad aj to, že sa strop pre štátny dlh zvýši najmenej o 2,1 bilióna dolárov. Do roku 2013 ho tak bude nutné zvyšovať a zmizne "oblak neistoty" v americkej ekonomike. Väčšina škrtov by sa mala začať realizovať v roku 2013, aby neohrozila oživenie americkej ekonomiky.

Biely dom tiež zverejnil podrobnosti o chystaných škrtoch. Napríklad sa počíta so šetrením vo výdajoch na obranu či v zdravotnom programe Medicare pre seniorov. Na správy o dohode už kladne reagovali aj trhy...

Americká politická scéna takúto drámu okolo zvyšovania stropu pre štátny dlh zažila prvýkrát!

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy