Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
825. deň na Ukrajine: Použitie zbraní od iných štátov na ruskom území bude mať vážne následky, tvrdí Putin
Zdielať na

825. deň na Ukrajine: Použitie zbraní od iných štátov na ruskom území bude mať vážne následky, tvrdí Putin

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruský prezident Vladimir Putin v utorok varoval, že ak západné štáty dajú Ukrajine súhlas na použitie svojich zbraní na útoky na ruskom území, bude to mať vážne následky. Kyjev dostane prvé dodávky stíhačiek typu F-16 už čoskoro, povedal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Stíhačky F-16, ktoré Belgicko dodá Ukrajine, bude možné použiť len na jej území. Švédsko v utorok predstavilo nový balík pomoci pre Ukrajinu s cieľom zabezpečiť dodávky elektriny na jej území.

Putin varuje pred vážnymi následkami zásahu ruského územia zbraňami zo Západu

"Táto neustála eskalácia môže viesť k vážnym následkom," povedal Putin, citovaný agentúrou AFP, počas návštevy Uzbekistanu. "V Európe, najmä v malých štátoch, by si mali byť vedomí toho, s čím sa zahrávajú. Mali by na to pamätať, ako krajiny s malými, husto osídlenými územiami... Mali by to mať na pamäti skôr, ako budú hovoriť o údere voči Rusku," dodal. 

Putin okrem toho kritizoval západných novinárov, že neinformujú o ostreľovaní ruského pohraničného mesta Belgorod a ďalších priľahlých území. "Každý hovorí len o tom, že Rusko otvorilo nový front a útočí na Charkov, ale ani slovo o tom, čo to spôsobilo," upozornil Putin, pričom dodal, že Ukrajina si túto situáciu "spôsobila sama" a "žne plody svojej kreativity".

Ruský prezident varoval, že "to isté sa môže stať, ak sa použijú vysoko presné zbrane dlhého doletu". Putin to uviedol v odpovedi na otázku novinára na margo diskusie o návrhu, aby ukrajinské ozbrojené sily mohli použiť západné zbrane dlhého doletu na zasiahnutie ruského územia.

Ukrajinský minister obrany: Kyjev očakáva prvé dodávky F-16 už čoskoro

Z takéhoto oneskorenia podľa slov ukrajinského ministra profituje väčší a lepšie vyzbrojený nepriateľ, čiže Rusko, ktoré nasadzuje na front viac vojakov aj techniky. Umerov v pondelok neskoro večer pre agentúru Reuters tiež povedal, že ukrajinským silám sa podarilo stabilizovať nový front v severovýchodnej Charkovskej oblasti, na ktorú Rusko zaútočilo začiatkom tohto mesiaca. Moskva sa však podľa neho teraz pripravuje na nový útok. "Ich cieľom je otvoriť nový front na severe," dodal.

Ukrajina nedávno prijala nový mobilizačný zákon v snahe zvýšiť počet vojakov na fronte, prípadne umožniť ich rotácie a tiež sprísniť tresty pre tých, ktorí sa odvodu vyhýbajú. Do platnosti vstúpil minulý týždeň. V súlade s touto novou legislatívou si podľa Umerova aktualizovalo svoje vojenské záznamy už 1,2 milióna mužov v brannom veku. Nespresnil však, koľkých z nich vláda plánuje do bojov povolať.

Švédsko predstavilo balík energetickej pomoci pre Ukrajinu

"Prístup k energiám je nevyhnutný pre ďalšie fungovanie ukrajinskej spoločnosti, hospodárstva a podnikov," uviedol švédsky minister pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a zahraničný obchod Johan Forssell. Ruské útoky sa podľa Forssella čoraz viac zameriavajú na ukrajinský energetický systém v snahe zneškodniť dôležitú infraštruktúru. Práve preto Švédsko zvyšuje pomoc pre tento sektor.

Ruské útoky sa v poslednom čase zameriavajú aj na regióny a mestá ďaleko od frontovej línie, kde vyraďujú z prevádzky energetickú infraštruktúru. Švédska pomoc vo výške 62 miliónov dolárov bude slúžiť aj na náhradné dielce, ako sú elektrické spínače, káble, čerpadlá a potrubia. "Účel je jednoduchý: aby elektrárne boli schopné vyrábať elektrinu," povedal Forssell.

De Croo: Zbrane, ktoré dodá Belgicko Ukrajine, možno použiť len na jej území

Zelenskyj a belgický premiér v utorok podpísali na stretnutí v Bruseli bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá zahŕňa aj dodanie 30 stíhačiek F-16. De Croo uviedol, že prvé stíhačky by mali doraziť z Belgicka na Ukrajinu už tento rok. "Všetko, čo táto dohoda zahŕňa, je veľmi jasne určené pre použitie ukrajinskými obrannými silami na území Ukrajiny," dodal na tlačovej konferencii.

"Tento dokument zahŕňa tohtoročnú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za najmenej 977 miliónov eur ako aj záväzok Belgicka poskytovať pomoc v prebiehu desaťročného trvania tejto dohody," uviedol Zelenskyj po podpise dohody na sociálnej sieti X. De Croo v utorok na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským poukázal na to, že je potrebné spraviť viac pre Ukrajinu v rámci pomoci v jej boji proti ruskej invázii. "Ukrajina môže zatlačiť späť útočníkov, len ak jej rýchlejšie poskytneme lepšie zbrane," uviedol De Croo.

Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii tiež vyzýval krajiny, aby sa zúčastnili na júnovom mierovom summite vo Švajčiarsku. "Ak chcete mier, budete tam a prehovoríte, aj keď s niečom nesúhlasíte," cituje Zelenského agentúra AFP. Účasť stále nepotvrdil americký prezident Joe Biden. "Ak nebude prítomný, bude to ako potlesk pre Putina," uviedol Zelenskyj. Zároveň povedal, že Putin sa summitu vo Švajčiarsku bojí a snaží sa ho prekaziť. Zelenskyj pricestoval do Belgicka v noci na utorok zo Španielska, kde s premiérom Pedrom Sánchezom taktiež podpísal dohodu o bezpečnostných zárukách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy