Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
823. deň na Ukrajine: ​Počet obetí útoku na hypermarket v Charkove stúpol na 16
Zdielať na

823. deň na Ukrajine: ​Počet obetí útoku na hypermarket v Charkove stúpol na 16

KYJEV / Na 16 stúpol počet obetí včerajšieho ruského vzdušného úderu na hyper-market na okraji mesta Charkov. Šestnásť ľudí je stále nezvestných. Starosta Charkova informoval, že v čase úderu bolo v hyper-markete asi 120 ľudí a útok označil za jasný teroristický čin. Rusko v noci ostreľovalo západ Ukrajiny raketami Kinžal. Zasiahli energetickú infraštruktúru a poškodili obytný dom. Traja ľudia sa zranili. Terčom útoku sa stala aj Ľvovská oblasť susediaca s Poľskom.

Počet obetí útoku na hypermarket v Charkove stúpol na 16

Bilancia sobotného ruského vzdušného útoku na hypermarket na okraji Charkova vzrástla na 16 mŕtvych, ďalších 43 ľudí je zranených. Na platforme Telegram to uviedol šéf správy Charkovské oblasti Oleh Synehubov. Predtým informoval o 14 mŕtvych. Iný sobotný útok na obytnú budovu v centre druhého najvetšího ukrajinského mesta si vyžiadal 25 ranených.

Rusi pritom pokračujú v ostreľovaní Charkovskej oblasti, poznamenal server Meduza a upozornil na hlásenou obeť z obce Bohuslavka v Izjumském okrese. "Zomrela 72-ročná žena, dva civilisti byli zranení, vrátane 9-ročného chlapca," napísal Synehubov.

V Charkove medzitým pokračuje pátranie po nezvestných ľuďoch po ruskom útoku na hypermarket, napísal server Ukrajinska pravda. Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na Telegramu uviedol, že 16 ľudí je po útoku nezvestných. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v hypermarkete mohlo byť v čase útoku cez 200 ľudí. Starosta Charkova Ihor Terechov informoval, že v v hypermarkete bolo zhruba 120 ľudí a označil útok za "jasný terorizmus".

Rusko v noci útočilo raketami a dronmi na viaceré časti Ukrajiny

Ruská armáda v noci na nedeľu podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu, uviedla ukrajinská armáda. Výbuchy bolo počuť neďaleko Kyjeva a v Chmeľnyckej oblasti, ruské sily útočili aj na Ľvov na západe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia a médiá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinské vzdušný sily hlásili zneškodnenie 12 rakiet a všetkých 31 dronov v južnej, strednej, západnej a severnej časti Ukrajiny. Ruská armáda podľa nich útočila na ukrajinské územie aj hypersonickými strelami Kinžal, píše agentúra Reuters. Ruský úder zasiahol v noci obytnú budovu vo Vinnyckej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Serhij Borzov. Pri útoku utrpeli zranenia traja ľudia, dodal v príspevku na platforme Telegram.

Rusko v noci zaútočilo na západ Ukrajiny raketami Kinžal a riadenými strelami

Rusko v noci na nedelu 26. mája podniklo sériu útokov na Ukrajinu, pri ktorých použilo balistické rakety Kinžal aj riadené strely. Podľa agentúry DPA o tom informovali ukrajinské vzdušné sily. Ciele sa nachádzali predovšetkým na západe krajiny, uviedla DPA. Ukrajinské letectvo neskôr oznámilo zničenie 12 striel a tiež všetkých 31 dronov, ktoré Rusko v noci použilo.

Z Chmelnyckej oblasti, kde je dôležitá ukrajinská letecká základňa Starokosťantiniv, boli hlásené explózie. Mesto Starokosťantiniv, kam mierila jedna z rakiet Kinžal, zostalo po útoku bez dodávok elektriny, napísal server BBC na svojich ruskojazyčných stránkach. Vo Vinnyckej oblasti ostreľovanie zasiahlo obytnú budovu a vyžiadalo si troch zranených, oznámila miestna správa.

Terčom útoku sa stala tiež Ľvovská oblasť susediaca s Poľskom, napísal na sociálnej sieti Telegram starosta Ľvova Andrij Sadovyj. Výbuch bol počuť aj blízko ukrajinskej metropoly Kyjeva. Ukrajinské vzdušné sily dnes informovali, že zničili 12 striel a 31 dronov. Zostrelené boli nad časťami južnej, centrálnej, západnej i severnej Ukrajiny. Osud dvoch nadzvukových rakiet Kinžal nie je jasný a ukrajinské úrady nezverejnili podrobnosti, kde udreli.

Ruské sily dobyli dedinu Berestove v Charkovskej oblasti

Ruské jednotky dobyli dedinu Berestove v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Agentúra Reuters o tom informovala podľa správy ruskej TASS, ktorá sa odvolávala na ruské ministerstvo obrany.

Ruské sily "v rámci úspešných bojových akcií oslobodili dedinu Berestove v Charkovskej oblasti," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva. Berestove leží na východnej frontovej línii neďaleko ukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorú takmer celú ovládajú Rusi.

V uplynulých mesiacoch ruské jednotky zaznamenali územné zisky na viacerých úsekov rozľahlej frontovej línie na východe Ukrajiny. Pred vyše dvomi týždňami spustili novú pozemnú ofenzívu v pohraničnej Charkovskej oblasti a odvtedy sa pokúšajú preniknúť hlbšie.

Ukrajinským jednotkám sa medzičasom podarilo spomaliť postup ruských jednotiek, ale ťažké boje na novom fronte pokračujú. Vojenskí experti hovoria, že cieľom nového útoku ruskej armády je pripútať ukrajinské jednotky na obranu jednej časti frontu a paralelne s tým vysunúť vpred ruské delostrelectvo tak, aby malo mesto Charkov na dostrel.

Zelenskyj žiada Bidena a Siho, aby sa zúčastnili na konferencii vo Švajčiarsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu požiadal prezidenta USA Joea Bidena a čínsku hlavu štátu Si Ťin-pchinga, aby sa zúčastnili na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku. TASR o tom informuje s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

"Obraciam sa na svetových lídrov, ktorí stále stoja stranou od globálneho úsilia na svetovom mierovom samite: na prezidenta Bidena a na prezidenta Siho... Podporte prosím mierový summit svojou osobnou účasťou," povedal Zelenskyj vo videoodkaze natočenom v troskách budovy v Charkove, ktorá bola terčom štvrtkového ruského útoku.

Konferencia vo Švajčiarsku podľa jeho slov "ukáže, kto vo svete chce skutočne ukončiť vojnu". "Prosím, preukážte svoje vodcovstvo pri presadzovaní mieru - skutočného mieru, a nie len prestávky medzi údermi," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy