Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Uhorky smrtiace nie sú! Zdroj nákazy neznámy, baktéria ďalej zabíja
Zdielať na

Uhorky smrtiace nie sú! Zdroj nákazy neznámy, baktéria ďalej zabíja

Na uhorkách zo Španielska sa síce črevná baktéria e-coli (EHEC) našla, nejde však o toxickú variantu O104, ktorá sa našla u nakazených a už spôsobila zvýšenie počtu mŕtvych na 15 a nakazených na vyše 1000! Na Slovensku sa infekcia nepotvrdila, no ceny zeleniny u nás radikálne poklesli...

Ani u jedného hospitalizovaného Slováka s črevným ochorením sa infekcia e-coli nepotvrdila. Výsledky kultivačných vyšetrení sú negatívne aj u dvoch pacientov v Košiciach. Najnovšie zistenia však hovoria o tom, že toxická varianta baktérie sa na španielskych uhorkách nenašla.

Oznámila to hamburská ministerka zdravotníctva Cornelia Prüferová-Storcksová. Aj napriek tomu zverejnenie voči biouhorkám zo Španielska však považuje za správne. Zdroj nákazy toxickou baktériou tak naďalej ostáva neznámy. V Nemecku si však už črevná baktéria vyžiadala 15 životo, 1400 ľudí tu je nakazených a z toho 30-tim zlyhali obličky.

Nakazenia hlásia aj Dáni, Švajčiari, Briti a Holanďania. Aj v susedných Čechách je nakazená americká turistka, ktorá sem prišla z Nemecka. Vo Švédsku zomrel na nákazu jeden človek.

Španieli reagujú na obvinenia podráždene. Madrid razantne odmieta, že by zabíjala práve španielska zelenina. Na stretnutí poľnohospodárstva Európskej únie už dokonca žiadali o odškodnenie farmárov.

A ako na nákazu reagovali ceny zeleniny na Slovensku? Dozviete sa vo videoriporte.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy