Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Črevná nákaza zabíja ďalších. Ako sa chrániť?
Zdielať na

Črevná nákaza zabíja ďalších. Ako sa chrániť?

Na nebezpečnú črevnú infekciu zomierajú každý deň ďalší pacienti. Nemecko hlási už 9 obetí. V noci na dnes prehrali boj s baktériou dve ženy, ktorým zlyhali obličky. Počet nakazených sa blíži k tisícke.

Infikovaní sú aj ľudia, ktorí nie sú z Nemecka, ale v krajine pred vypuknutím choroby istý čas pobudli.

Inkubačná doba infekcie je 10 dní. Zatiaľ jediným potvrdeným zdrojom nákazy sú šalátové uhorky zo Španielska. Majitelia farmy však vinu naďalej odmietajú. Zelenina sa mohla podľa farmárov kontaminovať na severe Nemecka, odkiaľ sa začala nákaza šíriť. Má to potvrdzovať aj fakt, že prvá obeť podľahla infekcii 15. mája a ich prvá dodávka prišla do Nemecka o deň neskôr.

Uhorky, ale aj paradajky a listový šalát sú teda momentálne ostro sledované druhy zeleniny. Oficiálne síce baktériu Ecoli zatiaľ potvrdili len na uhorkách, odborníci však nevylučujú, že môže byť aj na iných druhoch zeleniny.

Podľa mikrobiológa Juraja Hanzela sa mohla baktéria Ecoli 157 dostať na zeleninu použitím kontaminovanej vody.

„Na polievanie zeleniny zrejme použili vodu, do ktorej sa dostala močovka alebo hnoj. Hospodárske zvieratá mohli mať túto baktériu v črevách a poliatím poľa sa to dostalo na uhorky,“ vysvetľuje mikrobiológ.

Baktéria teda nie je v zelenine, ale iba na nej. Odborník však okrem dôkladného umytia odporúča aj niečo iné: „Nakoľko uhorky sú zelenina, ktorá sa lúpe, tak by som odporučil aj dezinfekciu. Použiť môžete bežné dezinfekčné prostriedky, ktorými čistíte kúpeľňu. 

Tento postup však môžete použiť, len na zeleninu, ktorá sa pred konzumáciou dá ošúpať.

Najčítanejšie správy