Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pozor na uhorky zo Španielska, obsahujú nebezpečnú baktériu!
Zdielať na

Pozor na uhorky zo Španielska, obsahujú nebezpečnú baktériu!

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon nariadil okamžité preventívne kontroly zeleniny. Opatrenie súvisí so situáciou v Nemecku, kde vyčíňa nebezpečná baktéria Escherichia Coli (EHEC), ktorá vyvoláva krvácavé hnačky a môže spôsobiť zlyhanie obličiek.

Nemci vo štvrtok popoludní nahlásili do európskeho výstražného systému pre potraviny a krmivá výskyt baktérie EHEC v produktoch dvoch španielskych firiem Pepino Bio Frunet S.L.a Hort o Fruticola a u jedného nemeckého distribútora Turan Gastronomie-Service GmBH. Ide o šalátové uhorky.

Ak Štátna veterinárna a potravinová správa objaví na našich pultoch zeleninu od týchto firiem, minister nariadi dané produkty stiahnuť z predaja. Informoval o tom Juraj Kadáš z ministerstva pôdohospodárstva.

Simon nariadil okrem kontrol aj zvýšený monitoring na všetku zeleninu. Inšpektori budú kontrolovať zeleninu na pultoch domácich predajní preventívne.

Najväčší obchodný reťazec upokojuje zákazníkov, že až 80 percent všetkých šalátových uhoriek pochádza zo Slovenska a zvyšok z Holandska. Obavy ľudí v tejto chvíli teda nie sú na mieste.

Baktéria EHEC sa nenachádza v zelenine, ale na nej. Spotrebiteľov preto minister vyzval, aby nepodcenili hygienu a dôkladne umyli všetku zeleninu pred konzumáciou.

zelenina na pulte, ilustrák

tasr

SITA/Nina Bednáriková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy