Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nakazení študenti v Košiciach, majú črevné problémy
Zdielať na

Nakazení študenti v Košiciach, majú črevné problémy

Vysoká teplota, hnačky a zvracanie. Takéto príznaky sprevádza zdravotný stav 13 košických gymnazistov, ktorých už hospitalizovali so záhadnými črevnými problémami. Testy zatiaľ prítomnosť smrteľnej baktérie Echerichia coli nepotvrdili.

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a v Detskej fakultnej nemocnici je momentálne hospitalizovaných trinásť gymnazistov a jedna učiteľka. Všetci sa sťažovali na bolesti brucha. 

sita

Hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová: „Priebeh ochorenia nasvedčuje, že by mohlo ísť o salmonelózu, ale pôvodca ochorenia ešte nie je potvrdený.“

Podľa dnešných predbežných výsledkov vyšetrení nejde o infekčné ochorenie. Stav pacientov je momentálne stabilizovaný, no zostávajú v nemocnici. Neoficiálne informácie hovoria o tom, že žiaci sa mohli nakaziť konzumáciou jedla z mletého mäsa.

Špekuluje sa, že tento prípad môže súvisieť s vážnym ochorením, ktoré sa rozšírilo do Nemecka, Holandska, Švédska a Veľkej Británie. Spôsobila ho  baktéria Escherichia coli na španielskych uhorkách. V piatok zomreli na črevnú nákazu v Nemecku ďalšie dve ženy. 

Už vo štvrtok nariadil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon stiahnuť zo slovenských predajní uhorky dovážané zo Španielska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy