Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Živý prenos z popravy Ládina: Obama aj Clintonová boli pri tom!
Zdielať na
Zahraničie

Živý prenos z popravy Ládina: Obama aj Clintonová boli pri tom!

Musel to byť pre nich poriadny adrenalín. Vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu pri sledovaní tajnej operácie, pri ktorej elitné komando zlikvidovalo bin Ládina, zatajovali dych. Živý prenos sledoval aj americký prezident Barack Obama ako aj ďalší čelní predstavitelia Bieleho domu.

"Keď sa ukázalo, že človek, ktorého našli, je skutočne bin Ládin, zavládlo v zasadačke veľké nadšenie," prezradil Obamov protiteroristický poradca John Brennan.

Brennan odmietol špecifikovať, akým spôsobom Obama operáciu sledoval. Je však pravdepodobné, že šlo o živý prenos. "Sledovali sme situáciu v reálnom čase, dostávali sme pravidelné správy," povedal Brennan.

Na doplňujúcu otázku, či šlo o video, alebo len zvuk, Brennan uviedol:"Videli sme v reálnom čase, čo sa tam deje. Nebudem sa venovať detailom o tom, aký typ obrazových materiálov sme mali. Ale mali sme možnosť sledovať to v reálnom čase."

Bin Ládin kdesi v Afganistane. Na tlačovej konferencii...

ISIFA

Predstavitelia Bieleho domu sledujú operáciu elitného komanda. NA SNÍMKE: Americký prezident Barack Obama (druhý zľava), viceprezident Joe Bidenem (vľavo), ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová (druhá sprava),  minister obrany Robert Gates (vpravo).

Celú akciu sledovali v priamom prenose aj predstavitelia CIA v konferenčnej sále na ústredí v americkej Virgínii. Celá akcia mala trvať približne 40 minút.

Bin Ládin použil ako živý štít svoju manželku

Proti zásahu smrtiacich projektilov elitného amerického komanda sa Usáma bin Ládin bránil do poslednej chvíle. Neváhal no to použiť aj jednu zo svojich manželiek. Živý štít mu však nepomohol. Príslušník komanda ho zasiahol priamo do hlavy, presnejšie nad ľavé oko. Zásah bol podľa amerických predstaviteľov smrteľný. Jeho manželka pri tom nezahynula a do nemocnice ju previezli s prestreleným lýtkom.

K útoku došlo v dome, v ktorom spolu s vodcom al-Kájdy žilo dovedna až 23 detí. Pri útoku zahynul aj Ládinov brat, syn Chálid a kuriér Abú Ahmed. Tieto informácie pochádzajú predstaviteľa Bieleho domu, ktorý si želal ostať v anonymite.

Barack Obama počas živého prejavu, v ktorom oznámil zlikvidovanie bin Ládina

SITA

Bin Ládin v jaskyni a v dobrej nálade

ISIFA

Bin Ládin - kedysi v plnej poľnej

ISIFA

Usáma bin Ládin - terorista je mŕtvy

isifa

Usáma bin Ládin - terorista je mŕtvy

isifa

Usáma bin Ládin - terorista je mŕtvy

isifa

Usáma bin Ládin

TV JOJ

SITA

Isifa

SITA/AP Photo/Intel Center

Obama sleduje naživo útok na bin Ládina

SITA

Obama a Hillary Clintonová sledujú živý prenos popravy bin Ládina

SITA

Vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu sledujú operáciu elitného komanda. NA SNÍMKE: Americký prezident Barack Obama (druhý zľava), viceprezident Joe Bidenem (vľavo), ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová (druhá sprava),  minister obrany Robert Gates (vpravo).

SITA

Fotografia bin Ládina na Times Square

SITA

Pakistánske deti pred domom bin Ládina

SITA

SITA

SITA

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy