Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zemetrasenie v Japonsku zabíjalo. Udrelo na rovnakých miestach
Zdielať na

Zemetrasenie v Japonsku zabíjalo. Udrelo na rovnakých miestach

V Japonsku vo štvrtok popoludní nášho času udrelo ďalšie silné zemetrasenie. Vyžiadalo si tri ľudské životy a asi sto zranených. Podľa televízie CNN malo silu 7,1 stupňa Richterovej stupnice. V krajine vydali aj varovanie pred ničivými cunami.

8emetrasenie vyvolalo paniku nielen kvôli vlnám, ale aj situácii v ťažko skúšanej elektrárni Fukušima 1. Z atómky narýchlo odvolali všetkých pracovníkov, ktorí sa snažia zabrániť jadrovej katastrofe. Dvaja z nich sa zranili.

Jednou z obetí je 63-ročná žena, ktorá prišla o život po tom, ako v jej dome v dôsledku zemetrasenia vypadla elektrina. Jej umelý dýchací prístroj, na ktorý bola životne odkázaná, sa následne vypol a žena sa udusila. Ďalšími obeťami sú dvaja muži z prefektúry Mijagi. Táto oblasť bola pritom najviac postihnutá nedávnym najničivejším zemetrasením.

Epicentrum zemetrasenia zaznamenali na severe Japonska, v prefektúre Mijagi. Bolo len asi 118 kilometrov od poškodenej elektrárne, informovala televízia cnn.

Na mapke je znázornené epicentrum dnešného zemetrasenia a epicentrum zemetrasenie o sile 9, ktoré krajinu zasiahlo minulý mesiac.

cnn.com

AFP uvádza, že japonský meteorologický úrad očakával vlny tsunami, ktorých výška by na pobreží mohla dosiahnuť až dva metre. K tomu našťastie nedošlo a varovanie odvolali.

Zemetrasenie zasiahlo krajinu pred polnocou miestneho času. Japonská televízia NHK odvysielala zábery trasúcej sa zeme a požiadala ľudí, aby sa kvôli hrozbe prívalovej vlny presunuli do vyššie položených oblastí.

Miesto vzniku zemetrasenia lokalizovali približne 330 kilometrov severovýchodne od Tokia. Situáciu v krajine pre nás v rozhovore opísala Slovenka Eva Kojima.

Len asi dve hodiny pred Japonskom postihli silné otrasy aj južnú časť Mexika, a to s magnitúdou 6,7. Informuje o tom internetový portál Úradu pre geologický prieskum USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy