Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
OTVORENÁ SPOVEĎ: Zemetrasenie na vlastnej koži...
Zdielať na

OTVORENÁ SPOVEĎ: Zemetrasenie na vlastnej koži...

Terorizuje ju vlastný strach! Odvtedy, čo Slovenka Eva Kojima prežila v Japonsku dve obrovské zemetrasenia, nemôže pokojne spávať. Cíti aj tie najmenšie záchvevy zeme, vždy je zbalená pre prípad núdze. Otvorene hovorí, že cunami by zrejme neprežila...

Pani Kojima prežila v Japonsku 11 rokov. Pôsobila veľmi uvoľnene, s radosťou nám porozprávala o zvyklostiach, ale aj o strachu, ktorí Japonci dennodenne prežívajú. „Ja sama som prežila dve veľké zemetrasenia, jedno malo magnitúdu 4,5 a druhé bolo ešte väčšie,“ zdôverila sa nám.

Do Japonska sa odsťahovala k manželovi, ktorý pracoval na leteckej základni pri meste Sendai. O ňom sa dnes hovorí ako o meste duchov. Z povrchu zemského tu zmizli dve tretiny obyvateľov. Všetci jej príbuzní a známi sú však zatiaľ v poriadku.

„Výstražnú SMS dostanete desať sekúnd pred prívalmi vody. Ja osobne mám pripravený stále kufor pri vchodových dverách, vypnem prívod plynu, skryjem sa s rodinou pod stôl a čakám, čo sa bude diať,“ vysvetľuje ďalej Eva. A to aj napriek tomu, že japonské budovy sú pred zemetraseniami dobre zabezpečené.

"Japonská mentalita je v tomto úžasná. Nie sú sobeckí, v prvom rade myslia na druhých a chcú im pomôcť. Tak sa správajú aj technici z fukušimskej elekrtárne," vysvetila. Vraj sa máme od Japoncov čo učiť.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy