Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Greenpeace zistil vysokú radiáciu v zelenine
Zdielať na

Greenpeace zistil vysokú radiáciu v zelenine

Radiačný tím Greenpeace v Japonsku zistil vysokú úroveň kontaminácie v zelenine, ktorá bola pestovaná v meste Minamisoma. Namerané hodnoty vyvolávajú obavy z ďalších zdravotných rizík pre obyvateľov.

Tím Greenpeace testoval špenát a ďalšie druhy zeleniny zo záhrad obyvateľov mesta Minamisoma. Odhalil pri tom úroveň radiácie mnohonásobne vyššiu, než je normálny limit.

"V niekoľkých záhradách v Minamisome bola zelenina príliš kontaminovaná na spotrebu," povedala expertka Greenpeace Rianne Teule, ktorá stojí v čele testovacieho tímu. "Majiteľka jednej záhrady s kontaminovaným špenátom nám povedala, že nedostala žiadne informácie od úradov o radiačnom riziku z pestovaných plodín, aj napriek správam, že vládne testy sa v Minamisome uskutočňujú od 18. marca."

Japonská vláda vydáva dáta z vlastných kontrol týchto miest, ale jej hodnotenie rizika nie je v súčasnosti ani zďaleka dostačujúce. Ďalšie merania radiácie Greenpeace tímu v rôznych častiach mesta Minamisoma ukázali kontamináciu až 4,5 mikroSievert za hodinu, čo kontrastuje s výsledkami z jediného oficiálneho monitorovacieho miesta v Minamisoma, ktoré ukazujú relatívne nízku úroveň kontaminácie 0,7 mikroSievert za hodinu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy