Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Je to oficiálne: Hovorkyňa potvrdila smrť Navaľného
Zdielať na

Je to oficiálne: Hovorkyňa potvrdila smrť Navaľného

MOSKVA/ CHARP / Alexander Navaľnyj, líder ruskej opozície, zomrel 16. februára o 14.17 h miestneho času. Aktuálne to potvrdila aj jeho hovorkyňa.

​Uvádza sa to v oficiálnom oznámení vydanom úradmi jeho matke, ktorá prišla do trestaneckej kolónie na severe Ruska, kde bol Navaľnyj väznený. Na sociálnej sieti X o tom v sobotu podľa agentúry DPA informovala jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová. "Alexej Navaľný bol zavraždený," napísala v príspevku. "Každý vieme, že Alexeja dal zabiť Putin," vyjadrila sa vo videu. 

Vo videu zverejnenom na platforme YouTube Jarmyšová povedala, že Navaľného matka Ľudmila pricestovala do trestaneckej kolónie IK-3 v sprievode jeho právnika. Tam čakali dve hodiny, kým im zamestnanec kolónie oznámil, že telo Navaľného previezli predstavitelia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie do mesta Salechard v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu, kde urobia jeho prehliadku. "Nevieme presne, kde je jeho telo. Nemáme k nemu prístup," vysvetlila jeho hovorkyňa.

Na smrť Navaľného reagovali ľudia v rôznych kútoch sveta

Spolupracovníci najznámejšieho kritika Kremľa sa dušujú, že budú v práci pokračovať aj bez svojho šéfa. Na jeho smrť reagovali ľudia v rôznych kútoch sveta. Od Berlína cz Rím až po Washington. Oficiálne médiá sa téme naďalej príliš nevenujú. Na sociálnych sieťach v Rusku však patrí medzi najdiskutovanejšie.

​Salechard je od trestaneckej kolónie vzdialený okolo 50 kilometrov. Agentúra Reuters kontaktovala pracovníka tamojšej márnice, ktorý však uviedol, že Navaľného telo tam nie je. "Žiadame, aby telo Alexeja Navaľného okamžite vydali jeho rodine," uviedla Jarmyšová. Zároveň sa poďakovala všetkým, ktorí prišli na spontánne zhromaždenia na jeho pamiatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy