Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zomrel ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
Zdielať na

Zomrel ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj

MOSKVA / Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel, uviedol Reuters s odvolaním sa na väzenskú službu. Navaľnyj bol hlavným kritikom Putina.

Navaľnému sa po prechádzke urobilo zle a stratil vedomie. Lekári podnikli všetko, aby ho oživili, ale bezvýsledne. Konštatovali potom jeho smrť, citoval list Kommersant na svojom webe z vyjadrenia väzenskej služby.

Server Meduza napísal, že podľa zdroja prokremeľskej televízie RT bola príčinou smrti krvná zrazenina. Pripomenul, že pred dvoma dňami Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová oznámila, že opozičník bol opäť poslaný za trest na samotku, už po dvadsaťsedmičke.

Navaľnyj bol pokladaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého obviňoval, že dal svojho času rozkaz ho otráviť. Opozičník bol uväznený hneď po návrate do vlasti z Nemecka, kde ho z otravy vyliečili.

V Štúdiu Joj24 viac porozprával Jíři Just, publicista a novinár žijúci v Moskve

Zažil jednu z najhorších väzníc v Rusku

Pred Vianocami ho väzenská stráž prepravila do trestaneckej kolónie za polárnym kruhom, kde ho hneď po odchode z karantény zavreli na samotku. "Chladnejšie ako 32 stupňov pod nulou tu ešte nebolo. Ale aj pri takomto mraze je možné sa viac ako pol hodiny prechádzať, len ak sa podarí nechať znovu vyrásť nos, uši a prsty. Máločo tak povzbudí ako prechádzka na Jamalu o 6: 30 ráno," sarkasticky vylíčil minulý mesiac v príspevku na sociálnej sieti.

​Trestanecká kolónia Poljarnyj volk, ležiaca asi 60 kilometrov za polárnym kruhom, je pokladaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku. Väčšina väzňov, ktorí si tu odpykávajú trest, bola odsúdená za vážne zločiny, poznamenal vtedy Reuters.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy