Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Postrelená kadetka Miška: Nikdy mu nedokážem odpustiť, vzalo mi to nohy
Zdielať na

Postrelená kadetka Miška: Nikdy mu nedokážem odpustiť, vzalo mi to nohy

BRATISLAVA / V piatok 16. februára sa začalo hlavné pojednávanie v kauze postrelenej kadetky Mišky. Tej zmenil život jeden výstrel namierený od pedagóga. Pred súd sa postavil po prvýkrát. Bývalý inštruktor dostal trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Študentke má zaplatiť škodu 48 640 eur, škodu má nahradiť aj ministerstvu vnútra a zdravotnej poisťovni. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal. 

Prokurátor Peter Pilár vidí viacero dôvodov, pre ktoré by páchateľ mal dostať nepodmienečný trest. Poukázal napríklad na okolnosti skutku a to, čo mu predchádzalo, ľahkovážnosť pri výkone cvičenia a následky. Počas vyšetrovania sa podľa neho nepodarilo zistiť, ako sa dostal ostrý náboj do zásobníka.

Obhajca inštruktora Ľuboš Pejhovský považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. Advokát neplánuje podať odvolanie voči vine a trestu. "Chceme kontaktovať zástupcu poškodenej a Akadémiu PZ, či sa odvoláme alebo nie voči výroku o náhrade škody, aby sa poškodená mohla čo najskôr domôcť svojho nároku," uviedol Pejhovský.

​Výstrel mladej Miške zmenil život. Strelcom bol pedagóg Vladimír Šeparnev. Stalo sa tak prvého marca 2023 počas toho, ako nacvičovali takzvaný duel. Ide o cvičenie, kde jeden na druhého vytiahne zbraň, a ten kto vystrelí prvý, vyhráva. Do zbrane sa však dostal ostrý náboj. Guľka jej poškodila chrbticu aj pľúca, až napokon ochrnula. 

​Kadetka mu od osudného dňa po prvý raz čelí tvárou v tvár. "Mám stres z toho, že neviem, ako budem reagovať, keď ho uvidím," povedala Miška pred pojednávaním. Potvrdila, že stále cíti bolesti, ktoré jej obmedzujú život. "To, čo sa mi stalo, nenahradí žiadny trest. Nech je trest akýkoľvek, nebude to dostačujúce," tvrdí. Podľa Mišky jej pedagóg po osudnom dni písal listy, no na odpustenie to nestačilo. "Žiadny list to neospravedlní," dodala.

Rozhovor so strelcom

"Nesmierne to ľutujem," zneli slová bývalého inštruktora Vladimíra Šeparneva pred pojednávaním. Chce sa jej vraj ospravedlniť aj osobne. Priznal aj, že inštruktor má byť zodpovedný za všetko, čo sa na cvičisku stane. Nakoľko mohlo ísť aj o zlyhanie na strane bezpečnosti policajnej akadémie sa odmietol vyjadriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy