Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zvrat v prípade postrelenej kadetky: Inšpekcia ukončila preverovanie streľby na Policajnej akadémii
Zdielať na

Zvrat v prípade postrelenej kadetky: Inšpekcia ukončila preverovanie streľby na Policajnej akadémii

BRATISLAVA / V prípade streľby na Policajnej akadémii nastal zvrat. Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra ukončil vyšetrovanie. Postrelenie mladej kadetky vyhodnotil ako pracovný úraz. Miška má teraz nárok na odškodnenie zo strany štátu.

Výstrel, ktorý mladej Miške úplne zmenil život, padol z rúk pedagóga Vladimíra Šeparneva. Stalo sa tak prvého marca počas toho, ako nacvičovali takzvaný duel. Guľka jej poškodila chrbticu aj pľúca, až napokon ochrnula. Dodnes nie je jasné, ako sa do zásobníka dostal ostrý náboj. Jasné nebolo ani to, či išlo o pracovný úraz.

"O to sme bojovali celý čas, aby to bolo uznané, ale miestami sme tomu už ani moc neverili," povedal Igor Hozák, otec postrelenej Mišky. Vedenie akadémie totiž po incidente tvrdilo, že Mišku postrelili počas mimoškolskej aktivity a nie počas výučby. Strelecký krúžok mal prebehnúť aj napriek zákazu vedúceho katedry.

Michaela sa so svojou rodinou napokon dočkala priaznivého výsledku. Inšpekcia vyhodnotila jej zranenie ako služobný úraz. "Úrad inšpekčnej služby na základe kontroly zistil, že kadetka v danom čase vykonávala služobnú činnosť v zmysle zákona o štátnej službe a nariadil APZ o tomto spracovať dodatočne záznam," informoval Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR. 

"Som nesmierne rád, že Úrad inšpekčnej služby dospel k tomu záveru, čo podľa mňa bol aj logický záver. Popierať tú skutočnosť, že išlo o služobný úraz bolo absurdum od samotného začiatku," uviedol Štefan Hamran, prezident Policajného zboru SR.

​Spracovať záznam o služobnom úraze môže trvať aj mesiace. Miška však vďaka tomu bude mať nárok na odškodnenie od štátu. Momentálne je po špeciálnej operácii hospitalizovaná v Nitre. "Dostala špeciálne elektródy k mieche na potláčanie bolesti. Bolesti má stále, veľké bolesti. Cez tie nervy prakticky prechádzala tá bolesť do nôh, trpela dosť," popísal otec postrelenej Mišky.

Aj napriek nepríjemnej zmene v jej živote však o svoj sen stať sa policajtkou zrejme nepríde. "My pre to spravíme všetko. Aj keď bude potrebné prijať nejaké legislatívne zmeny, aby sme vedeli vytvoriť také služobné miesto, kde by mohla slúžiť v prípade, že to zdravie by mala trvale poškodené," uviedol Hamran.

Šeparnev je stíhaný na slobode a hrozí mu maximálne 5-ročný trest. Akadémia je teraz povinná prijať opatrenia, aby sa podobný incident neopakoval. Medzi ne patrí aj pravidelná kontrola zamestnancov a bezpečnostného postupu pri výcvikoch. Z Bratislavy, Lukáš Demín, TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy