Jasno
21°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Dovolenkári pozor: V chorvátskom letovisku útočí agresívna korytnačka. Pohrýzla niekoľko dovolenkárov
Zdielať na

Dovolenkári pozor: V chorvátskom letovisku útočí agresívna korytnačka. Pohrýzla niekoľko dovolenkárov

Zdroj: noviny.sk

ČIOVO / Chorvátsky ostrov Čiovo sužujú útoky agresívnej korytnačky. Vraj aspoň meter veľká korytnačka s obrovskou hlavou sa zabývala pozdĺž pobrežia a svoje teritórium zrejme nemieni opustiť. Informoval o tom portál TN.cz.

Podľa portálu TN.cz majú turisti aj miestni strach, v poslednom mesiaci mala korytnačka zaútočiť hneď na niekoľko ľudí. Ľudia sú zúfalí. Málokto sa odhodlá doplávať do väčšej hĺbky. Turisti sa tak väčšinou chodia osviežiť len do plytčiny. Ani tam ale očividne nie sú v bezpečí. "Deň po príchode nášho hosťa zahryzla do stehna. Prakticky na plytčine, päť metrov od brehu," popísala incident denníku Jutarnji svedkyňa.

Odborníci si správanie korytnačky nevedia vysvetliť. "Nie je obvyklé, aby zostala niekoľko dní blízko pobrežia," zhodnotil profesor Katedry morských štúdií univerzity v Splite Alen Soldo. V danej situácii sa ale veľa urobiť nedá. Ide totiž o karetu obyčajnú, ktorá je chráneným druhom. "Nedávno napadla ženu, krik bol počuť až k nášmu domu, ktorý je 50 metrov od pláže. Predstavte si, že zaútočí na malé dieťa," uviedla svedkyňa. 

Útok korytnačky zažil aj 68-ročný Ljubo, ktorý na ostrov prišiel na dovolenku. "Najprv som cítil ľahké hryzenie na členku, potom tlak na kolená. Keď som sa otočil, videl som pod hladinou niečo obrovské," povedal.

​Inštinktívne sa snažil odplávať. To sa ale korytnačke nepáčilo a zahryzla sa mu priamo do stehna. Odplávala až po tom, čo ju kopol do panciera. "Človek je v mori celkom bezmocný. Musím priznať, že som sa bál o svoj život," povedal Ljubo po desivom zážitku.

Korytnačka sa podľa odborníkov približuje k pobrežiu obvykle len pri hľadaní potravy. Tou ale rozhodne nebývajú plavci, ale napríklad menšie ryby či ježovky. Prečo teda kareta pri pobreží zostáva, nie je jasné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy