Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Poľsku sa šíri agresívna nákaza: Vyžiadala si už päť ľudských životov
Zdielať na

V Poľsku sa šíri agresívna nákaza: Vyžiadala si už päť ľudských životov

Zdroj: TASR

VARŠAVA / V Poľsku vyčíňa legionella. V noci na štvrtok 14. augusta v nemocnici zomrela seniorka. Hygienici pritom tvrdia, že zdroj nákazy je niekde vo vodovodnej sieti, a čakajú na výsledky z laboratória. Počet nakazených stúpa.

Nákaza baktérií legionelly na juhovýchode Poľska si vyžiadala už päť ľudských životov. Informovali o tom agentúry PAP a AFP, podľa ktorých úrady preverujú, či je zdrojom šírenia mestská vodovodná sieť v meste Rzeszów. V nemocniciach je 76 ľudí, z ktorých desať leží na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Piatou obeťou nákazy je 97-ročná žena, ktorú pred niekoľkými dňami hospitalizovali. "Bola to pacientka s radom ochorení, vrátane rakoviny," povedal agentúre PAP riaditeľ mestskej nemocnice v Rzeszówe Grzegorz Materna. O niečo skôr zomrel v rovnakom zariadení kvôli nákaze 70-ročný muž, poznamenal server TVN 24. Podľa agentúry AFP boli všetky obete seniori.

Zdrojom nákazy môžeme byť vodovodná sieť

Šírením nákazy sa zaoberá krízový štáb a hygienici pátrajú po zdroji nákazy, no ten zatiaľ zostáva neznámy. "Preveruje sa možnosť, že je zdrojom nákazy mestská vodovodná sieť," uviedol v stredu večer rezort zdravotníctva na sociálnych sieťach. Médiá už skôr informovali, že sa úrady chystajú cez víkend preventívne vydezinfikovať vodovodnú sieť.

Baktérie legionelly môžu vyvolať zápal pľúc (legionársku chorobu), prípadne ochorenie podobné chrípke (pontiackú horúčku). Môžu sa vyskytovať vo vode alebo vo vlhkej pôde. Prenáša sa okrem iného klimatizáciou, vodovodnými sieťami, vzduchotechnikou. Ľudia sa nakazia predovšetkým vdychovaním kontaminovaného aerosólu, prenos z človeka na človeka nebol preukázaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy