Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Navaľného brutálne zavraždil Kremeľ. Toto sú prvé reakcie osobností
Zdielať na

Navaľného brutálne zavraždil Kremeľ. Toto sú prvé reakcie osobností

MOSKVA / Smrť opozičného politika Alexeja Navaľného vyvolalo reakcie zo zahraničia. Padli aj obvinenia, že za útokom mohla stáť vláda Vladimira Putina, ktorú Navaľnyj dlhodobo kritizoval.

Robert Fico: Smrť Alexeja Navaľného vyžaduje riadne vyšetrenie

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyžaduje podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti," uviedol Fico. 

Navaľného matka Ľudmila: Nedávno sme ho videli živého a šťastného. Nechcem žiadne prejavy sústrasti

Matka ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý v piatok zomrel vo väzení na severe Ruska, odmieta akékoľvek prejavy sústrasti nad smrťou svojho syna. "Nechcem počuť žiadne prejavy sústrasti. Videli sme ho vo väzení 12. februára, na stretnutí. Bol živý, zdravý, šťastný," napísala Ľudmila Navaľná na sociálnej sieti Facebook.

Európski politici kritikou nešetria

Rusko sa správa k svojim občanom rovnako ako vo svojej zahraničnej politike. Premenilo sa na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti, okomentoval  v tlačovej správe český minister zahraničných vecí Ján Lipavský správu o smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzenskom tábore. Ďalší českí politici hovoria o Navaľnom na sociálnych sieťach ako o ďalšej obeti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina či hrdinovi svedomia.

Francúzsky minister zahraničia podotkol, že smrť ukazuje Navaľného realitu Putinovho režimu. Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza zaplatil Navaľnyj životom za svoju odvahu. "Jeho smrť je veľmi smutnou ukážkou toho, ako sa Rusko zmenilo," uviedol nemecký kancelár. S reakciou na seba nenechalo dlho čakať ani Česko. "Prípad Navaľného ukazuje, kam až je Putinov režim ochotný zájsť," vyjadril sa český premiér Peter Fiala. 

"Odsúdený bol na základe falošných obvinení a falošných dôkazov. Zatvorili ho do väzenia, kde žil v otrasných podmienkach. Za toto všetko je zodpovedný Vladimir Putin," povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Čaputová: Smrť Navaľného je výsledok toho, ako sa Putin správa k tým, ktorí sú proti skorumpovanému režimu

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej začala eliminácia dávno pred dnešným dňom. "Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," napísala hlava štátu vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

PS: To, že sa vôbec dožil procesu, je malý zázrak

Podobný postoj zaujala aj strana Progresívne Slovensko: "Ak sa potvrdia zatiaľ neoverené správy, že Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení, Vladimír Putin bude mať na svedomí ďalší krvavý čin. Alexej Navaľnyj bol jedným z najodvážnejších väzňov svedomia Putinovho režimu. Od začiatku vedel, že za svoj boj môže zaplatiť aj tú najvyššiu cenu, no aj tak necúvol." 

Podľa PS padá zodpovednosť jednoznačne na ruského prezidenta. Navaľnyj si vraj zažil proces, za aký by sa nehanbili ani československí komunisti z päťdesiatych rokov. 

Predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová: Je to ponurá pripomienka toho, o čom je Putin a jeho režim

"Putin sa nebojí ničoho viac, ako nesúhlasu vlastných ľudí," napísala vo svojom príspevku Ursula von der Leyenová. Podľa predsedníčky Európskej komisie je správa o smrti Alexeia Navaľného hlboko znepokojivá. 

Podľa Zelenského je zrejmé, že Navaľného zabil Putin

Podľa Zelenského je Putinovi jedno, kto zomrie, on sa hlavne snaží udržať si svoje pozície. Zelenskyj to dnes povedal na návšteve Berlína po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem. "Pre mňa je to zrejmé: Bol zabitý. Ako ďalšie tisíce, ktoré boli umučené kvôli tomuto človeku," povedal Zelenskyj na adresu šéfa Kremľa. "Putinovi je jedno, kto zomrie. Hlavné je, aby zostal na svojej pozícii," uviedol.

Biely dom hovorí o hroznej tragédii

Ak sa potvrdí úmrtie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, pôjde o "hroznú tragédiu", vyhlásil poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že ak sa potvrdí Navaľného smrť, zvýrazní to "slabosť a hnilobu" ruskej vlády.
"Zodpovedné je za to Rusko," vyhlásil Blinken podľa agentúry Reuters.

Navaľného brutálne zavraždil Kremeľ, vyhlásil lotyšský prezident

"Nech ste si o Alexejovi Navaľnom mysleli ako o politikovi čokoľvek, Kremeľ ho brutálne zavraždil. Je to fakt, ktorý by ľudia mali vedieť, pretože vypovedá o pravej podstate súčasného ruského režimu," napísal Rinkevičs na sociálnej sieti X a vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Kremeľ o okolnostiach vraj nič netuší

Samotná odozva z Moskvy od prezidenta Valdimira Putina bola zdržanlivá. Jeho hovorca iba potvrdil, že správu o jeho smrti kancelária prijala, no bližšie informácie zatiaľ prezident nepozná.

Opozícia to vidí inak. Za smrť Navaľného, nech už bola príčina akákoľvek, je zodpovedný Putin, zhodli sa. Úmrtie Navaľného označujú za vraždu. To isté uviedol aj nositeľ Nobelovej ceny za mier a spoluzakladateľ ruských novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Vyhlásil, že Navaľnyj bol zavraždený. Osudným sa mu vraj stali podmienky vo väzení. 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok vyhlásila, že západné obvinenia ohľadne smrti väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sú "sebaodhaľujúce". "Okamžitá reakcia lídrov NATO na Navaľného smrť vo forme priamych obvinení voči Rusku sama veľa odhaľuje. Ešte ani nebola forenzná obhliadka, ale závery Západu sú už hotové," uviedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy