Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Britskému kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu
Zdielať na

Britskému kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu

LONDÝN / Lekári diagnostikovali rakovinu britskému kráľovi Karlovi III. Vo vyhlásení, ktoré citujú britské médiá, to v pondelok 5. februára oznámil Buckinghamský palác.

Monarcha podľa neho na odporúčanie lekárov odkladá verejné akcie, ale pokračuje v administratívnej práci a od dnešného dňa začal s liečbou. O aký typ rakoviny ide, oznámené nebolo, podľa britských médií však nejde o rakovinu prostaty. 

Karol III. minulý týždeň opustil nemocnicu v Londýne, kde absolvoval zákrok kvôli zväčšenej prostate. Dnes oznámená diagnóza však rakovinou prostaty nie je, plynie z vyhlásenia paláca. "Počas zákroku kvôli zväčšenej prostate, ktorý kráľ nedávno podstúpil, vyšla najavo iná, nesúvisiaca poťaž. Následné diagnostické testy potvrdili formu rakoviny," uvádza Buckinghamský palác.

Na oznámenie obratom reagovala kancelária britského premiéra Rishiho Sunaka, ktorý kráľovi zaželal "rýchle a úplné uzdravenie", píše agentúra Reuters. "Nemám pochýb o tom, že sa čo nevidieť vráti do plných síl a som si istý, že celý národ mu bude priať zdravie," odkázal Sunak.

"Kráľ je vďačný tímu lekárov za ich rýchly zásah. Ohľadom svojej liečby je optimistický a teší sa, keď bude môcť svoje verejné povinnosti opäť plne vykonávať," uzatvára Buckinghamský palác oznámenie s tým, že Karol III. svoju diagnózu zverejnil, aby predišiel špekuláciám a podporil tých, ktorých sa rakovina v nejakej podobe rovnako dotkla.

"Toto sú veľmi smutné správy. Myslíme na kráľa i jeho rodinu," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel, ktorého dnes o diagnóze Karola III. informovali novinári v priebehu tlačovej konferencie.

Do Británie v nasledujúcich dňoch plánuje pricestovať britský princ Harry, aby sa s otcom stretol, informovala agentúra PA Media s odvolaním sa na zdroj z princovho okolia. Harry, vojvoda zo Sussexu, teraz s manželkou Meghan a deťmi žije v americkej Kalifornii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy