Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Utrpenie pokračuje: Austráliu ničia plamene
Zdielať na

Utrpenie pokračuje: Austráliu ničia plamene

Lesné požiare, ktoré sa vymkli spod kontroly pri meste Perth na západnom pobreží Austrálie, zničili najmenej 41 domov a 19 poškodili. Informoval o tom dnes riaditeľ príslušného úradu FESA (Fire and Emergency Services Authority) Craig Hynes...

FESA nariadil evakuáciu desiatok ďalších domov. Polícia zablokovala cesty v oblasti ležiacej len okolo 40 kilometrov od centra hlavného mesta štátu Západná Austrália. Niektorí majitelia domov, ktorí sa chceli vrátiť, boli zatknutí.

Viac ako 200 študentov a asi 15 zamestnancov katolíckej základnej školy v Kelmscotte museli presídliť do inej školy. V postihnutej oblasti zhoreli podľa stránky watoday.com.au aj budovy dvoch základných škôl a zrútil sa most na diaľnici Brookton Highway.

Boj s prírodným živlom si zatiaľ vyžiadal ľahké zranenie jedného hasiča. Hasiči sa obávajú, že okolí mesta Armadale môžu plamene pohltiť okolo 60 domov.

Hasenie požiaru sťažuje vietor s rýchlosťou viac ako 70 km/h, ktorý plamene vo veľmi suchom a skalnatom teréne opakovane rozdúchava. Keďže hasenie zo zeme je v členitom teréne komplikované, zo vzduchu zasahuje šesť vrtuľníkov.

Dva nové lesné požiare medzitým vypukli okolo v Jarrahdale ležiacom 60 kilometrov juhovýchodne od Perthu, ako aj pri Chitteringu, ktorý sa nachádza okolo 50 kilometrov severne.

TASR

REUTERS

Najčítanejšie správy