Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Doprajete si poobedný spánok? Takéto výhody vám môže priniesť
Zdielať na

Doprajete si poobedný spánok? Takéto výhody vám môže priniesť

BRATISLAVA / Globálne otepľovanie posúva na Slovensko stredomorské klimatické pásmo. A tak tu máme stredomorské teploty, niektoré rastliny či živočíchy. Ale jedna vec ešte nedorazila - siesta, teda popoludňajší spánok. V južných krajinách Európy sa vtedy zatvoria úrady, reštaurácie, nefungujú služby. U nás máme sotva 30 minút na obed. Odborníci ale siestu odporúčajú nielen ako psychohygienu, ale aj ako prevenciu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je demencia či Alzheimerova choroba.

Odborníci odporúčajú počas týchto horúcich dní si po obede na polhodinku ľahnúť niekde do chládku. A nielen počas horúčav, ale po celý rok. "Mnohé štúdie potvrdili, že keď si človek dopraje poobedný spánok, tak to môže zlepšiť ich kognitívne funkcie ako je pamäť, myslenie, učenie, rozhodovanie, pozornosť, koncentráciu," uviedol neuropsychológ Robert Krause. A úplne najnovšie výskumy preukazujú, že krátky spánok počas dňa môže spomaliť prirodzené scvrkávanie mozgu vo vyššom veku. Predovšetkých ide o stareckú demenciu či Alzheimerovu chorobu. "Zároveň je nápomocný aj pre ľudí v produktívnom veku," skonštatoval Krause.



Patrí k základnej psychohygiene

Po krátkom spánku je človek ako znovuzrodený. Dôležitá je ale jeho dĺžka. Niekedy stačí len pár sekúnd, tzv. dotknutie sa spánku a človek sa psychicky zresetuje. "Keď človek spí 20 až 90 minút, tak mu to vie napomôcť," dodal Krause. Dlhší čas nie je vhodný, spôsobí potom poruchy spánku v noci. V krajinách Stredomoria je poobedňajší spánok, tzv. siesta, tradíciou. "Krajiny ako Grécko, Španielsko, Taliansko, ale aj na Balkáne, Macedónsko, Čierna Hora," priblížila historička a etnologička Katarína Nádaská. Okrem Európy aj krajiny severnej Afriky, Čína, Taiwan, Pakistan a ďalšie. "Siesta sa dodržiavala hlavne na vidieku medzi roľníkmi a remeselníkmi," dodala Nádaská.

Od 12-tej počas najväčšieho úpeku do zhruba 17-tej hodiny sa ľudia naobedovali a potom si pospali. Mierne skrátená verzia siesty do asi 15-tej hodiny funguje aj dnes. Vtedy je prevažná časť obchodov, reštaurácií či úradov zatvorená. "Na Slovensku naši predkovia poznali niečo ako siesta," vysvetlila historička. Počas páľavy na pár hodín cez poludnie si urobili v tôni prestávku na obed a po ňom si hodinku pospali. Dodnes sa zachoval čas na obed, ukladá to aj zákonník práce. Občas vidíme na dverách predajní, úradov či ordinácií vyznačený čas obeda. Zvyčajne polhodina alebo hodina, čo je len tak-tak na obed a na krátky spánok už času nezostane. Dovoliť si to budú môcť až na dôchodku. "Staršia generácia si to nevie vynachváliť," uviedla historička.

Zariadiť si aspoň polhodinku spánku v zamestnaní, nemusí byť pre každého také jednoduché. Ak sa vám to podarí, môžete si pogratulovať - zdravie a psychika sa vám odmení. "Bez spánku a procesu snívania nevieme dlhodobo fungovať," dodal neuropsychológ.


Súvisiace články