Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Sezóna úrazov. Medzi časté patria nielen pády, ale aj uhryznutia či kopnutia
Zdielať na

Sezóna úrazov. Medzi časté patria nielen pády, ale aj uhryznutia či kopnutia

BRATISLAVA / Letné mesiace a čas prázdnin sú pre lekárov a poisťovne výrazne náročnejšie. Pribúdajú úrazy. Po pádoch sú druhými najčastejšími prípadmi uhryznutia alebo kopnutia iným dieťaťom. Je to dokonca dvakrát častejšie než útok zvieraťa.

Leto bez rozbitého kolena či oškretého lakťa by nebolo letom. Avšak počas prázdninových dní výrazne stúpa počet aj iných – vážnejších úrazov. Väčšina zdravotníkov nám teraz dá za pravdu. Úrazy z trampolíny a pád z elektrokolobežky sú aktuálne najčastejším zranením týchto týždňov.

"Čo sa týka príčin úrazov, tak až 80 % všetkých nahlásených úrazov sú spôsobené pádmi. Najčastejšie ide o pády z detských atrakcií, ako sú trampolíny, taktiež pády z korčúľ, bicyklov, alebo pády pri rôznych detských hrách, ako je naháňačka a pod.," avizovala Katarína Ondra, hovorkyňa poisťovne. Až za polovicu nahlásených úrazov sú zodpovedné zlomeniny, potom sú to vyvrtnutia alebo vykĺbenia. Nasledujú pomliaždenia a narazenia, prevažne článkov prstov.

"Druhou najčastejšou príčinou po pádoch sú zranenia, ktoré si deti spôsobia navzájom. Táto príčina sa nám v posledných rokoch vyšplhala na také najčastejšie príčiny. V minulosti nebola až taká častá, ale dnes môžeme konštatovať, že najčastejšie sa deti zrania medzi sebou navzájom, než by ho zranilo uhryznutím alebo kopnutím nejaké zviera," doplnila Katarína Ondra. Viac zranení počas leta má za následok aj nedostatok zásob krvi. Aj keď aktuálne nechýba žiadna krvná skupina, sme len na začiatku leta.

"Takže nič to neznamená a, samozrejme, aj my vyzývame darcov, aby práve s odchodom na dovolenku ešte predtým prišli darovať krv, lebo práve potom, keď sa z tej dovolenky vrátia, tak sa môže stať, že nebudú môcť prísť darovať práve z dôsledku dočasných vyradení v súvislosti s testovaním," informovala Martina Frigová, hovorkyňa Národnej transfúznej služby SR. Nemocnice si nemôžu urobiť prázdniny. Operujú aj v lete, prebiehajú transplantačné programy, sú tu onkologickí pacienti, ktorí každodenne potrebujú liečbu. Zdravotníkom pridáva naviac prácu zvýšená úrazovosť.

"A tým činom aj závažnejšie nehody, takže aj ťažšie a komplikovanejšie operácie. Toto je ten faktor, kedy sa môžu nemocnice dopytovať po viacej krvných prípravkov," dodala Martina Frigová. Podľa štatistík poisťovní šikovnejšie sú dievčatá a ženy, respektíve nešikovnejší sú chlapci a muži.

"Počas obdobia letných prázdnin nám rodičia hlásia častejšie úrazy, ktoré sa stali chlapcom než dievčatám. Keď to takto spriemerujeme, tak na jedno zranené dievča nám pripadnú až dvaja zranení chlapci," zakončila Katarína Ondra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy