Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rýchlejšia evidencia nezamestnaných: Využiť môžete úrad aj mimo miesta trvalého bydliska
Zdielať na

Rýchlejšia evidencia nezamestnaných: Využiť môžete úrad aj mimo miesta trvalého bydliska

BRATISLAVA / Medzi efektívnejšie opatrenia v oblasti zamestnanosti patrí aj prijatie možnosti evidovať sa na Úrade práce aj mimo miesta trvalého bydliska. Od januára sa zároveň predĺžila lehota, počas ktorej sa môžu uchádzači na úrade zaevidovať, zo 7 na 10 dní.

Ak ste sa doteraz uchádzali o zamestnanie na Úrade práce, museli ste tak učiniť v mieste trvalého bydliska. To už po novom nie je podmienkou a vy si sami určujete, na ktorom úrade sa zaevidujete. "Možnosť zaevidovania sa v mieste obvyklého pobytu, teda v mieste, kde sa občan dlhodobo zdržiava," vysvetlila Marianna Šebová z ÚPSVaR. V prípade, že máte trvalý pobyt napríklad v Žiline, ale žijete v Bratislave, nemusíte cestovať domov. Navštívte Úrad práce v hlavnom meste. Evidencia na úrade nie je povinná, no aby ste si sami nemuseli hradiť zdravotné poistenie, registrujte sa na úrade do desiatich kalendárnych dní, namiesto doterajších siedmich, od straty zamestnania či ukončenia školy.

"Ak to urobí po tejto lehote, tak sa zaradí do evidencie odo dňa podania žiadosti," dodala Šebová. Pri evidencii v mieste obvyklého pobytu vám povinnosti vyplývajú voči príslušnému úradu v danom meste. "Zároveň je dôležité upozorniť na to, že počas evidencie nie je možné meniť miesto obvyklého pobytu," uviedla Šebová. Migrácia obyvateľov za prácou bude plynulejšia, čo oceňuje aj pán Milan z Iniciatívy Pracujúca chudoba. "Služba štátu voči občanovi, čo sa týka služieb zamestnanosti, je teraz vlastne k občanovi bližšie, tým pádom to občanom bude šetriť peniaze aj čas, čo každý z nás potrebujeme," vyjadril sa zakladateľ OZ Pracujúca chudoba, Milan Kuruc. Aj samotní obyvatelia hlavného mesta vnímajú zmeny pozitívne.

 

Najčítanejšie