Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Republikáni si vyberajú svojho prezidentského kandidáta. Vráti sa Trump do Bieleho domu?
Zdielať na

Republikáni si vyberajú svojho prezidentského kandidáta. Vráti sa Trump do Bieleho domu?

IOWA / V zamrznutej Iowe sa začal proces, ktorý ovplyvní celý svet. Republikáni majú svoje prvé primárky a ich horúcim favoritom je Donald Trump. Prezidentské voľby síce budú až v novembri, Američania i zahraničie sa však už pripravujú na to, že kontroverzný muž sa môže do Bieleho domu vrátiť.

Jasnými lídrami v nomináciách na amerického prezidenta v roku 2024 za republikánsku stranu sú po prvých primárkach v americkej Iowe Donald Trump a guvernér Floridy Ron De Santis. Ron De Santis skončil druhý, v hlasovaní predstihol bývalú veľvyslankyňu OSN Nikki Haley. Štvrtý republikánsky kandidát na prezidenta Vivek Ramaswamy po neúspechu po volebných zhromaždeniach v Iowe z boja odstúpil a podporu vyjadril Trumpovi.

Za 10 mesiacov sa ešte odohrá veľa dôležitých udalostí

Prieskumy však nateraz naznačujú, že Trump vo volebnom finále vyzve úradujúceho prezidenta Bidena a asi by ho porazil. "Hneď ako zložím prísahu, ukončím každú politiku otvorených hraníc Bidenovej administratívy a začnem najväčšiu deportačnú operáciu v americkej histórii," vyhlásil bývalý americký prezident Donald Trump.

Napriek tomu, že Trump je obvinený z viacerých trestných činov a skúmajú tiež jeho úlohu pri útoku na Kapitol pred tromi rokmi, jeho popularite to zásadne neublížilo. "Trump má pomerne silnú pozíciu v republikánskej strane a je možné, že by bol nominantom, ale nikde nie je záruka, že sa aj stane prezidentom," uviedol Miroslav Wlachovský, bývalý minister zahraničných vecí SR.

EÚ sa už poučila z prvého Trumpovho mandátu

Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha hovorí, že EÚ sa už poučila z prvého Trumpovho mandátu a už urobila niekoľko ekonomických rozhodnutí. "My tie voľby v Spojených štátoch neovplyvníme, ale už tá predchádzajúca skúsenosť viedla Európsku úniu k niečomu takému, čo sa volá strategická autonómia," priblížil Šucha.

Spojené štáty sú aj najdôležitejším členom NATO a Trump Európanov dlhodobo kritizuje, že na spoločnú obranu dávajú málo peňazí. Dokonca už aj hrozil, že USA môžu z aliancie odísť. "V prípade akejkoľvek zmeny americkej politiky v budúcnosti, Európa bude odkázaná na vonkajšiu pomoc alebo bude v pozícii, že nebude schopná čeliť všetkým výzvam," objasnil generál vo výslužbe Pavol Macko. "Sú ako dva póly americkej politiky - v prípade Joa Bidena je to predvídateľné, v prípade Donalda Trumpa nepredvídateľné," zhodnotil zahranično-politický komentátor Pavol Demeš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy