Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
686. deň na Ukrajine: ​Zúfalo nám chýba západná protivzdušná obrana, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

686. deň na Ukrajine: ​Zúfalo nám chýba západná protivzdušná obrana, tvrdí Zelenskyj

KYJEV / Ukrajinský prezident Zelenskyj v stredu 10. januára dorazil na vopred neohlásenú návštevu Litvy. Na tlačovej konferencii podotkol, že Rusko Ukrajinu za posledné dni zasypalo piatimi stovkami rakiet. Ukrajinci 70 percent z nich zničili. Potrebujú však ďalšiu západnú protivzdušnú obranu. Váhavosť Západu s dodávkami pomoci podľa neho môže podporiť ruského prezidenta Putina.

Zelenskyj priletel do Litvy, potom zamieri do Lotyšska a Estónska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priletel na vopred neohlásenú návštevu Litvy, následne navštívi ďalšie pobaltské štáty Lotyšsko a Estónsko. Na sieti X to oznámil Zelenskyj, spravodajský portál Delfi zverejnil z jeho príletu do Vilniusu video, na ktorom je vidieť, ako prezident vystupuje z ukrajinského vládneho špeciálu.

Jeho litovský náprotivok Gitanas Nauséda na Facebooku ohlásil popoludňajší prejav Zelenského k Litovčanom. "Budem rokovať s prezidentom, predsedom vlády, predsedom Seimasu (litovského parlamentu), stretnem sa s politikmi, médiami a ukrajinskou komunitou," napísal Zelenskyj. S litovskými predstaviteľmi bude podľa svojich slov hovoriť o bezpečnosti, integrácii Ukrajiny do Európskej únie a NATO, o spolupráci v oblasti elektronického boja alebo bezpilotných lietadiel. Zelenskyj tiež uviedol, že chce počas návštevy vyjadriť krajine vďačnosť.

Ruskú inváziu na Ukrajinu ďalej podporuje vyše 60 percent Rusov, naznačuje prieskum

Ruskú inváziu na Ukrajinu ďalej podporuje 63 percent Rusov, vyplýva z novozverejneného prieskumu, ktorý uskutočnila americká agentúra NORC v spolupráci s Chicagskou univerzitou. Prieskum vychádza z telefonických rozhovorov uskutočnených v novembri s viac ako 1000 náhodne vybranými Rusmi staršími ako 18 rokov z celého Ruska a tiež z Ruskom okupovaného polostrova Krym. Na otázku, či podporujú špeciálnu vojenskú operáciu, teda vojnu na Ukrajine, odpovedalo kladne 63 percent opýtaných. Devätnásť percent ľudí potom oznámilo, že špeciálnu vojenskú operáciu ani nepodporuje, ale ani nie je proti nej. Proti vojne na Ukrajine sa v prieskume vyslovilo iba 13 percent ľudí a päť percent uviedlo, že si s odpoveďou nevie rady.

Toto je prehratá varta, Putin má kľúče od miešačky, uviedol Robert Fico

​Ukrajine zúfalo chýba západná protivzdušná obrana, povedal vo Vilniuse Zelenskyj 

Ukrajine zúfalo chýbajú západné systémy protivzdušnej obrany, povedal dnes podľa agentúry AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návšteve Vilniusu, kde rokoval s litovským prezidentom Gitanasom Nausédou. Ten Ukrajine prisľúbil za Litvu ďalšiu pomoc, a to v hodnote 200 miliónov eur.

Nová pomoc z Litvy bude zahŕňať obrnené transportéry, muníciu, detonačné systémy alebo generátory. Litva bude tiež poskytovať výcvik ukrajinským vojakom. Ukrajina od konca decembra čelí intenzívnejším ruským vzdušným náletom, v svetle ktorých sa v ukrajinských médiách objavujú v posledných dňoch obavy, či je ukrajinská protivzdušná obrana dostatočná. Nutnosť posilniť ochranu ukrajinského vzdušného priestoru zdôraznil tento týždeň v rozhovore na serveri Politico tiež šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Spojenci z NATO potvrdili, že budú naďalej posilňovať ukrajinskú obranu

Zástupcovia krajín Severoatlantickej aliancie dnes potvrdili záväzok aj naďalej posilňovať ukrajinskú obranu a poskytovať krajine, ktorej sa už takmer dva roky bráni ozbrojená ruská agresia, významnú vojenskú, ekonomickú a humanitárnu pomoc. Severoatlantická aliancia to uviedla vo vyhlásení po dnešnom rokovaní Rady NATO-Ukrajina na úrovni veľvyslancov, ktoré bolo zvolané na žiadosť Kyjeva po nedávnych masívnych ruských útokoch na ukrajinskú civilnú infraštruktúru, mestá a obce. "Spojenci dôrazne odsúdili eskaláciu ruských leteckých útokov na Ukrajinu a tiež použitie balistických rakiet pochádzajúcich zo Severnej Kórey a bezpilotných lietadiel z Iránu," stojí vo vyhlásení aliancia.

Štáty NATO už na Ukrajinu dodali viacero systémov protivzdušnej obrany, pripomína vyhlásenie. Teraz členské krajiny prostredníctvom aliancie nakupujú až 1000 rakiet pre systémy Patriot, aby doplnili svoje zásoby a pokračovali tiež v posilňovaní ukrajinskej protivzdušnej obrany. Nemecko nedávno dodalo Ukrajine práve systémy protivzdušnej obrany Patriot a Skynex a rovnako strely pre protivzdušný systém Iris-T. Británia potom podľa aliancie posiela na Ukrajinu asi 200 rakiet protivzdušnej obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy