Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
TV JOJ na Ukrajine: Ukrajinskí vojaci čakajú na protézy, rehabilitačné centrá sa ale plnia
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Ukrajinskí vojaci čakajú na protézy, rehabilitačné centrá sa ale plnia

KYJEV / Tvrdé boje na Ukrajine zapĺňajú rehabilitačné centrá pre zranených vojakov. Ich príbehy vám prinášame pravidelne. Pozrite sa, ako sa pripravujú na nosenie protéz. Náhradné nohy a mechanické ruky sú zložené z častí, ktoré sa vyrábajú v rôznych krajinách, a preto na ne čakajú dlho. Na Ukrajine nakrúcal náš reportér Rasťo Striško. Zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Vojakov čakala cesta z operačnej sály do rehabilitačného centra. Na frontovej línii v Donecku odtrhla ruku mína Sergejov. "Stalo sa mi to pri mínometnom ostreľovaní vlani v Donecku," uviedol dobrovoľník ukrajinskej pechoty Sergej Daniluk. "Roztrhlo mi ruku na troch miestach. Sám som si stiahol škrtidlo a dostal sa na pozíciu," dodal. Aktuálne ho čaká posledná operácia a na stroji cvičí každý deň. Po operácii sa bude učiť ovládať novú mechanickú ruku. "V miestach, ktoré mám označené krížikom, mi doktori vyrežú neuromy, zhluky poškodených nervov po amputácii," vysvetlil Sergej. 

Spálená ruka a rameno: Vojak Babjenka opisuje svoju skúsenosť

Ďalším zo zranených vojakov je Vitalij Babjenka. Má spálenú ruku a rameno, odkiaľ mu lekári vzali kožu pre plastiku. "Zasiahli nás, keď som bol na obrnenom vozidle. Vyhodilo ma do vzduchu, urobil som salto a začala sa prestrelka. Celkovo nás bolo jedenásť a len dvaja sme prežili. Ďalší dvaja po útoku zostali v zajatí," vysvetlil vojak ukrajinskej pechoty. 

Tí, ktorí prišli o nohy, sa v rehabilitačnom centre učia chodiť. Tí, ktorí prišli o ruky, na svoje protézy stále čakajú. Niekedy sa čaká aj niekoľko mesiacov.

Viacero vojakov stále čaká na protézy

Na dvoch protézach sa učí chodiť vojak Ženja, ktorý je zároveň otcom troch detí. "Bál som sa toho, ako príjmu fakt, že som prišiel o nohy. Ale všetko je dobré. Berú ma ako plnohodnotného otca rodiny, tak ako predtým. Neboja sa," povedal. Manželka najskôr neverila tomu, že naozaj prišiel o nohy. "Myslela si, že to bol zlý vtip. Potrápime sa, ale ideme ďalej spolu. Sme rodina," dodal. 

Odtrhnuté nohy, ruky, spálené oči, ťažké traumy. Také zranenia spôsobujú strely z mínometov a granáty. Protézy, ktoré dostal napríklad vojak Ženja a iní, sú zložené z troch častí. Mechanizmus kolena je britskej výroby, stehenná časť je ukrajinská a chodidlo je nemecké.

Vojak Oleksij patrí k tým šťastnejším. Po zranení chodí na lekárske prehliadky, pri čom používa barlu. Na protézu ale nečaká. Pri bojoch o ukrajinský Bachmut mu šrapneli granátov rozrazili lebku a prenikli do mozgu. Má dvoch malých synov. "Viem, že na mňa čakajú a modlia sa za mňa, chlapci moji. Ale čo narobíš? Aj za nich, za naše deti, každý z nás bojuje," uzavrel Oleksij. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy