Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Tragédia v Paríži. Útočník zabil pri Eiffelovej veži turistu, dvoch zranil
Zdielať na

Tragédia v Paríži. Útočník zabil pri Eiffelovej veži turistu, dvoch zranil

PARÍŽ / Jednu obeť a dvoch zranených si v sobotu večer 2. decembra vyžiadal útok na okoloidúcich v centre Paríža pri Eiffelovej veži, uviedol na sociálnej sieti minister vnútra Gérald Darmanin. TASR prevzala správu z tlačových agentúr Reuters a AFP.

"Polícia práve odvážne zatkla muža, ktorý útočil na okoloidúcich v Paríži," napísal minister na sociálnej sieti. Policajný zdroj pre agentúru AFP uviedol, že útočník pred zatknutím údajne kričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčší) a dodal, že sa narodil vo Francúzsku a je Francúz. "Policajti útočníka zneškodnili veľmi rýchlo. Snažili sme sa zachrániť život tohto muža. Je to muž, ktorý zomrel a oni (ľudia, ktorí boli napadnutí) boli turisti," doktor Patrick Pelloux povedal pre televíziu BFM TV. 

Útočníka, ktorého server listu Le Parisien označil za Armanda R., sa pokúsila zadržať štvorica policajtov, ktorým však tvrdil, že pri sebe má bombu. Útočník potom napadol postaršieho Francúza a anglického turistu, ktorého udrel kladivom do oka. Útočník napadol nemecký pár nožom, pričom muža zabil. Podľa francúzskych úradov mal zabitý turista nemecké a filipínske občianstvo.

Útočník bol v minulosti už odsúdený

Vyšetrovanie útoku prevzala protiteroristická prokuratúra. Informuje o tom agentúra AFP. Agentúra Reuters napísala, že podozrivý Francúz polícii povedal, že ho rozrušila situácia v Pásme Gazy. Povedal, že bol naštvaný, "pretože toľko moslimov zomiera v Afganistane a v Palestíne". Sústrasť rodine zabitého vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Macron alebo nemecký kancelár Olaf Scholz. "Som šokovaný teroristickým útokom v Paríži, pri ktorom bol zabitý jeden Nemec a niekoľko ľudí bolo zranených," napísal na sociálnej sieti Scholz. 

Za prípravu iného útoku bol v roku 2016 odsúdený a vo väzení strávil štyri roky. Následne bol pod dohľadom a podstupoval psychiatrickú liečbu. Teraz je vyšetrovaný pre vraždu a pokus o vraždu. Útok v Paríži sa odohral necelé dva mesiace po tom, čo v Arrase na severe krajiny mladík hlásiaci sa k teroristickej organizácii Islamský štát (IS) priamo v škole ubodal učiteľov. Vo Francúzsku platí odvtedy najvyšší stupeň varovania pred terorizmom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy