Skoro jasno
23°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Po mužovi zostali iba stopy v snehu. Mnohí Ukrajinci pri úteku riskujú život
Zdielať na

Po mužovi zostali iba stopy v snehu. Mnohí Ukrajinci pri úteku riskujú život

SCHENGENSKÁ HRANICA / Celkovo 24 mŕtvych – z toho až 19 sa utopili. Smrť si ich našla v horách na Schengenskej hranici pri pokuse ujsť z Ukrajiny. Hraničná polícia hľadá muža, po ktorom zostali iba stopy v snehu vedúce do búrlivej rieky. Ďalší ju chcel zdolať na detskej nafukovačke. Pozrite sa do akých extrémnych situácií sa utekajúci Ukrajinci v týchto dňoch na hraniciach dostali.

​Štátna pohraničná služba Ukrajiny hľadala 35-ročného muža, ktorý tri dni blúdil po zasnežených horách Schengenskej hranice. Ťažké poveternostné podmienky mohli ohroziť aj samotných hraničiarov a horských záchranárov. Pátranie museli na niekoľko hodín prerušiť. "Pátranie bolo obnovené v nasledujúci deň ráno. Našťastie 2,5 kilometra od hraníc bol muž nájdený živý. Veľmi vyčerpaný a s omrzlinami. Poskytli sme mu horúci čaj a privolali záchranku," povedala Štátna pohraničná služba Ukrajiny. 

Druhá pátracia akcia na hraniciach šťastný koniec nemá. Po mužovi, ktorý chcel preplávať studenú rieku a dostať sa do Rumunska, zostali iba stopy vedúce do vody. Muž blúdil po zamrznutých zakarpatských horách na hranici niekoľko dní. Po celý čas nič nejedol, na nohách mal omrzliny. Hoci ho okamžite previezli do nemocnice, po pár dňoch zomrel.

Mnohí pri prekročení hraníc prišli o život

Celkovo od začiatku ruskej invázie našlo smrť na hraniciach Schengenu 24 mužov. Z tohto 19 sa utopili v rieke. Zrejme by podobne dopadol aj tento Ukrajinec. Plánoval preplávať rieku, ktorej hĺbka dosahuje takmer 4 metre a šírka je zhruba 50 metrov. "Muž bol presvedčený, že búrlivú horskú rieku je možné preplávať na detskej nafukovačke," vyjadrila sa Štátna pohraničná služba Ukrajiny.

Štátna pohraničná služba preto apeluje na všetkých, ktorí majú v pláne takto prekračovať hranice, aby zbytočne neohrozovali svoje životy. "Dnes potrebujeme Ukrajina svojich mužov viac, ako kedykoľvek predtým. Extrémne túry je lepšie odložiť až po našom víťazstve," dodala Štátna pohraničná služba Ukrajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy