Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Mladí sa obávajú o budúcnosť našej planéty. Slovensko pritom podľa nich môže veľa ponúknuť
Zdielať na

Mladí sa obávajú o budúcnosť našej planéty. Slovensko pritom podľa nich môže veľa ponúknuť

DUBAJ / Je frustrujúce, keď staršia generácia vie, čo má robiť, no ignoruje to. Aj takto sa cítia mladí ľudia, ktorí sa obávajú o budúcnosť našej planéty. Slovensko pritom podľa nich môže veľa ponúknuť. Na klimatickom samite v Dubaji sme sa pridali ku krajinám, ktoré chcú viac jadra. Viac sa dozviete vo videu.

​"Je to frustrujúce. Dodáva mi to aj strach čítať, čo všetko sa môže diať, keď prekročíme určitú hranicu. Spustia sa reťazové reakcie, kde už vlastne nebudeme mať žiaden vplyv," priblížila Kristína Smiešková, absolventka Klimatickej akadémie. Do Dubaja prišla hovoriť o tom, čo trápi mladých ľudí na Slovensku. Sama študuje ekológiu už päť rokov. Strach sa u nej mieša s nádejou.

Jej generácia má množstvo nápadov, ako zvrátiť súčasný stav. Robia už aj konkrétne kroky. "Veľa z nich už v tomto bode prispôsobuje svoj životný štýl. Snažia sa napríklad minimalizovať oblečenie, ktoré kupujú. Snažia sa žiť ekologickejšie, kompostovať," vysvetlil Pavol Beblavý, mládežnícky delegát SR pri OSN.

​Výkyvy počasia vo veľkom pociťujú aj obyvatelia miest. Tie sa preto snažia hľadať zelené riešenia. Častokrát im však chýbajú peniaze. "Našou najväčšou devízou, ktorá príde v najbližších rokoch, bude dovedenie geotermálnej energie do nášho mesta. Aj podľa toho, o čom sme sa rozprávali s primátorom Reykjavíka, je to na svetovej úrovni," uviedol Marcel Gibóda, námestník primátora mesta Košice.

"Mladí vidia naozaj veľa potenciálu v tom spraviť nejaké cirkulárne mestá, viac zelené mestá, sprístupniť to ľuďom," doplnila Smiešková. "Projekty, ktoré sa darí vo svete realizovať, pokiaľ ide o znižovanie záťaže našej planéty - tak je to práve v samosprávach. Tie majú silné postavenie z hľadiska právomocí aj financií," uviedla Čaputová.

 A s riešeniami prichádzajú aj podnikatelia. Bez peňazí a nápadov zo súkromného sektora to totiž nepôjde, a tak sa napríklad môžeme stretnúť s traktorom na solárnu energiu či šetrením energií najnovšími metódami.

Po rokovaniach v Dubaji je jasné, že ochrana klímy nepôjde bez jadrovej energie. Predstavitelia 20 krajín vrátane Slovenska vyzvali svet, aby jej produkciu strojnásobil do roku 2050. "To naše percento výroby elektriny z jadra je aj v globálnom meradle naozaj pozoruhodné. S tým súvisia aj skúsenosti, ktoré máme ohľadom zapájania jadrových zdrojov," priblížil Vladimír Šimoňák, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy