Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dopravu komplikuje sneženie a silná poľadovica. S kalamitou bojujú aj v zahraničí
Zdielať na

Dopravu komplikuje sneženie a silná poľadovica. S kalamitou bojujú aj v zahraničí

BRATISLAVA / Na celom Slovensku treba v noci a nedeľu ráno (3. 12.) počítať s poľadovicou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy. Platí do nedele 8.00 h. Silná poľadovica komplikovala dopravu počas celej soboty. A so snehovou kalamitou bojovali aj v zahraničí.

"Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblastiach bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia. Môže podľa nich predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu, pohyb osôb či infraštruktúru.

V Bratislavskom i Žilinskom kraji, vo viacerých okresoch Trenčianskeho, Trnavského a Prešovského kraja, v okresoch Banská Bystrica, Brezno aj Spišská Nová Ves sa môžu v noci tvoriť aj snehové záveje. Pre lokality platí výstraha prvého stupňa.

Na Orave došlo k viacerým nehodám

Intenzívne sneženie na Orave, ktoré sa neskôr zmenilo na mrznúci dážď, prispelo v sobotu 2. decembra k viacerým nehodám na cestách. Hlavný medzinárodný ťah na Poľsko bol na viacerých úsekoch uzavretý. Stovky áut uviazli v kolónach. Vodiči v nich čakali takmer dve hodiny. 

Situáciu na Orave sledovala reportérka TV JOJ Eliška Prečová:

Silná poľadovica komplikuje situáciu v Tatrách, prerušili aj prevádzku TEŽ

Silná poľadovica pod Tatrami komplikovala dopravu počas celej soboty. Vodiči na sociálnych sieťach informovali o problémoch najmä na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách. Neprejazdná bola však napríklad podľa obce Liptovská Teplička cesta do Vikartoviec v okrese Poprad. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že cesty boli miestami takmer neprejazdné a pod váhou zmrznutého snehu a ľadu padali už aj väčšie konáre. Problémy boli podľa aj na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ).

Pre zlé poveternostné podmienky mali počas dňa viacero výjazdov aj hasiči. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdil, že najhoršia situácia bola vo Vysokých Tatrách a tiež v okrese Kežmarok. 

Poľadovica komplikovala dopravu aj na železničnej trati, medzi Kráľovou Lehotou a stanicou Poprad-Tatry uviazol vlak RJ 1003 a v tejto časti tak bola prevádzka prerušená.

Snehová kalamita skomplikovala dopravu aj v zahraničí

V nemeckom Mníchove sneh a ľad ochromili verejnú dopravu. V meste stoja vlaky a zrušené boli stovky letov z tamojšieho letiska. Napadaný sneh komplikoval dopravu aj v susednom Česku. Na frekventovanej diaľnici došlo k nehode, pre ktorú vodiči čakali v kolóne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy