Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zima na svahoch sa môže začať. Strediská zahájili lyžiarsku sezónu
Zdielať na

Zima na svahoch sa môže začať. Strediská zahájili lyžiarsku sezónu

VYSOKÉ TATRY/NÍZKE TATRY / Dnes oficiálne otvorili naše najväčšie lyžiarske stredisko. Počasie bolo a je celkom priaznivé, takže polovica zjazdoviek v Jasnej je už pripravená. Otvorenie zimnej sezóny si nenechali ujsť stovky nadšených lyžiarov, ktorí mali k dispozícii už 20 kilometrov zjazdoviek. Lyžovačku pritom dnes otvárali aj na Štrbskom plese.

Aj počas dnešného otvorenia sezóny Chopok potvrdil svoju povesť najveternejšieho kopca Slovenska. Napriek tomu sa už priamo z vrcholu lyžovalo či na sever alebo juh stovky lyžiarov robili svoje oblúčiky. V strede kopca na Priehybe už vietor nebol taký intenzívny, ale tam namiesto sneženia začalo pršať. Avšak náladu lyžiarov počasie neskazilo. "Prišiel som z Popradu - Bystré na otvorenie, zajtra má mrznúť, bude lepšie počasie, chladnejšie, lyžovačka super," vyjadril sa jeden z lyžiarov. Na zjazdovku prišlo približne 3 a pol tisíc ľudí.

Až 20 kilometrov zasnežených zjazdových dráh 

Na Rotunde na vrchole Chopka počasie nemalo šancu vyčíňať. Rotunda oslavovala jubileum, ubehlo už 10 rokov od jej rekonštrukcie. Stavba prepája južnú a severnú časť Chopku, čiže Horehronie a Liptov. "Dnes nám zatancovali Horehronky a Liptáčky a takto symbolicky sme otvorili sezónu," povedala Katarína Šarafínová  PR manažérka OOCR Liptov. Rotunda stojí na mieste bývalej malej rotundy.

Prvýkrát v histórii má Jasná zasnežených až 20 kilometrov zjazdových dráh. Stalo sa to vďaka výdatnému prírodnému sneženiu a dostatočnému mrazu v predošlých dňoch. Taktiež im pomohlo aj nové čerpadlo, ktoré posilnilo zasnežovanie. "Šťastie tejto sezóny je, že máme sneh. Ani najväčší pamätníci v Jasnej si nepamätajú, že by 2. decembra bolo toľko snehu. Stačí nám, aby sme dosnežili zbytok a budúci víkend na pár drobností dosnežíme celé stredisko," vyjadril sa Igor Rattaj, predseda predstavenstva Tatry Mountain Resort. Jasná bude koncom januára hostiť aj najlepšie lyžiarky sveta, ktoré si práve na Chopku zmerajú sily. Medzi nimi nebude chýbať ani Liptáčka Petra Vlhová.

Priaznivé podmienky pre otvorenie boli aj na Štrbskom Plese

V sobotu 2. decembra otvorili ďalšie stredisko aj vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese uviedli do prevádzky prvé zjazdovky. Technický riaditeľ pre lanové dráhy Jaroslav Soko pre TASR uviedol, že lyžiari majú k dispozícii lanovku a dva vleky na zjazdovkách Turistická, Interski a Junior, kde je aktuálne 40 centimetrov snehu a podmienky sú veľmi dobré.

Sezóna v Tatrách sa začína o týždeň skôr ako zvyčajne. Trate sa podarilo pripraviť vďaka snehovej nádielke a mínusovým teplotám. So zasnežovaním začali vo Vysokých Tatrách 13. novembra. "Keď to počasie dovolí, znova začneme zasnežovať aj horné partie, Furkotka je zasnežená na 45 percent a Solisko približne na 60 percent," priblížil Sokol. Stredisko v Tatranskej Lomnici plánujú otvoriť 16. decembra, zasnežujú tam celú líniu zo Skalnatého plesa. V prevádzke je už aj sánkarská dráha z Hrebienka a viaceré trate pre milovníkov bežeckého lyžovania.

Medzi novinky zimnej sezóny patrí napríklad nový návštevný poriadok Tatranského národného parku s predĺžením sezóny pre skialpinistov a skrátením zimnej uzávery. "To sú pozitívne správy pre turistov, negatívne vnímajú zákaz zvierat vo vysokohorskom prostredí, veríme, že si na tento trend zvyknú a pochopia jeho opodstatnenie," uviedla pre TASR riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy