Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hovorca IDF: Naše jednotky sú v stave najvyššej pohotovosti pozdĺž celej hranice
Zdielať na

Hovorca IDF: Naše jednotky sú v stave najvyššej pohotovosti pozdĺž celej hranice

GAZA / Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) kontradmirál Daniel Hagari v pondelok 30. októbra vydal stanovisko IDF k priebehu aktuálnej ofenzívy v pásme Gazy.

"Za posledný deň sme rozšírili pozemné aktivity, pričom do pásma Gazy vstúpili ďalšie sily vrátane pechoty, obrneného zboru, bojového inžinierstva a delostreleckého zboru," uviedol v stanovisku Hagari. Doplnil, že prostredníctvom integrovaných úderov pozemných síl a IAF boli v nedeľu večer zlikvidované desiatky teroristov, ktorí sa zabarikádovali v budovách a pokúšali sa zaútočiť na sily, ktoré sa pohybovali ich smerom.

Vykonávame rozšírené pozemné operácie v pásme Gazy, vyhlásil Hagari

"Chcem vysvetliť a uviesť príklad. Vykonávame rozšírené pozemné operácie v pásme Gazy. Pozemné sily, tanky, pechota a obrnené sily manévrujú smerom k teroristom. Teroristi sa zhromažďujú na stanovištiach, aby sa pokúsili zaútočiť na našich vojakov, potom ich zasiahneme zo vzduchu. Napríklad pri jednom z mnohých útokov sme sa zamerali na 20 teroristov, ktorí sa zhromaždili a pripravovali zaútočiť na naše sily. Manévrujeme na zemi, identifikujeme teroristov a útočíme zo vzduchu," uviedol. Doplnil, že pozemné sily tiež priamo zasahujú teroristov. Boje prebiehajú v pásme Gazy.

Situáciu neustále vyhodnocujú a postupujú postupne podľa operačných plánov. "Útočná činnosť bude odhodlane pokračovať a zintenzívňovať sa podľa fáz vojny a jej cieľov," doplnil.

Jednotky IDF sú v stave najvyššej pohotovosti pozdĺž celej hranice

Na severe sú rozmiestnené jednotky IDF a sú v stave najvyššej pohotovosti pozdĺž celej hranice. "Včera bojové lietadlo zaútočilo na raketomety v Sýrii, ktoré odpálili rakety na Izrael. Lietadlo zasiahlo aj ciele Hizballáhu v Libanone. Pokračujeme v štrajku pozdĺž hraníc. Každá teroristická bunka, ktorú Hizballáh nasadí na bezpečnostný plot, bude zlikvidovaná. Každá teroristická bunka, ktorá sa pokúsi strieľať na naše územie, bude zlikvidovaná. Takto budeme fungovať aj dnes," vyhlásil kontradmirál. Dodal, že na severe budú naďalej udržiavať vysokú pohotovosť. 

Podľa Hagariho v pondelok ráno lietadlo IAF zmarilo množstvo ozbrojených teroristov v Jenine. "Ozbrojení teroristi v kontakte s našimi pozemnými silami boli zlikvidovaní zo vzduchu. Zároveň sme minulú noc zadržali desiatky teroristických agentov. Celkovo bolo v Judei a Samárii od začiatku vojny zadržaných vyše sedemsto teroristov Hamasu. Budeme pokračovať v marení terorizmu, aby sme zabezpečili Judeu a Samáriu," uviedol. Podľa hovorcu je dôležité, aby obyvatelia Judey a Samárie naďalej dodržiavali pokyny veliteľa ústredného veliteľstva.

Situáciu na domácom fronte vyhodnocujú každý deň

"Pokračujeme v každodennom vyhodnocovaní situácie na domácom fronte, aby sme určili obranné smernice. Musíme umožniť rutinné činnosti aj v tieni vojny, vrátane prevádzky vzdelávacích inštitúcií a iných civilných služieb. Včera vydal veliteľ velenia domáceho frontu vyhlásenie v tomto zmysle a webovú stránku velenia domáceho frontu budeme naďalej aktualizovať. Pokračujte v dodržiavaní pokynov; zachraňujú životy," zdôraznil Hagari. Podľa jeho slov doteraz informovali rodiny 312 padlých vojakov IDF a rodiny 239 rukojemníkov.

Vrátenie rukojemníkov je najvyššou národnou misiou, zdôraznil Hagari

Tomuto účelu slúži podľa hovorcu okrem iného aj ich pozemná činnosť v pásme Gazy. "Otázka rukojemníkov nie je len národnou záležitosťou. Ide o celosvetový problém. Deti, ženy a starci, Izraelčania a ďalšie národnosti sú zadržiavaní vražednou organizáciou, ktorá spáchala vojnový zločin, spáchala zločin proti ľudskosti nepredstaviteľných rozmerov. Okrem najvyššieho úsilia IDF a štátu Izrael majú svet a medzinárodné inštitúcie aj morálnu zodpovednosť zabezpečiť zdravie a bezpečnosť rukojemníkov a urobiť všetko pre to, aby ich priviedli domov," uzavrel kontradmirál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy