Polojasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Uzavreté letisko: Demonštrujúci a rozzúrený dav chcel lynčovať Izraelčanov
Zdielať na

Uzavreté letisko: Demonštrujúci a rozzúrený dav chcel lynčovať Izraelčanov

MOSKVA / Ruské úrady zatvorili v nedeľu letisko v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan. Lety z neho odkláňajú. K takémuto kroku pristúpili po tom, ako na letisko vtrhol rozvášnený dav, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Propalestínski demonštranti na letisko vtrhli po správach o údajnom prílete lietadla z Izraela. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Po vniknutí neznámych osôb do dopravnej zóny letiska Machačkala sa rozhodlo o dočasnom uzavretí tohto letiska pre prílety aj odlety," informovala ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) s tým, že na miesto už dorazili príslušníci bezpečnostných síl.

Izrael po správe o nepokojoch na letisku v Machačkale vyzval Rusko na to, aby chránilo izraelských občanov. "Izrael očakáva, že ruské orgány ochránia všetkých izraelských občanov a všetkých Židov a že budú rozhodne konať proti výtržníkom a proti podnecovaniu k násiliu voči Židom a Izraelčanom," vyhlásila kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach aj vo viacerých ruských médiách vtrhli na letisko desiatky demonštrantov. Niektorým sa podarilo vbehnúť až na pristávaciu plochu, zatiaľ čo sa snažili kontrolovať autá odchádzajúce z letiska s cieľom zistiť, či v nich nie sú Izraelčania. Regionálna vláda v Dagestane, prevažne moslimskej republike, medzičasom na platforme Telegram informovala, že na letisku zasahuje polícia a "situáciu má pod kontrolou".

Letisko v dagestanskej Machačkale bude predbežne zatvorené do 6. novembra

Letisko v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej a prevažne moslimskej republiky Dagestan, predbežne zatvorili pre prílety do 6. novembra. K takémuto kroku pristúpili tamojšie úrady po tom, ako na letisko vtrhol v nedeľu večer dav, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Propalestínski demonštranti na letisko prenikli po správach o prílete lietadla z izraelského Tel Avivu. TASR o tom píše podľa správ agentúry AFP.

"Letisko v Machačkale bude pre prílety zatvorené... predbežne do 6. novembra 2023 do 02.59 h moskovského času," uviedla ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy